My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Jobsøgning

Hvordan svarer du på spørgsmål om lønforventninger?

Nogle gange kommer spørgsmålet om lønforventninger tidligt i rekrutteringsprocessen, andre gange bliver det først nævnt til allersidst. Uanset hvad kan du roligt regne med at få stillet spørgsmålet; Hvad er din lønforventning? Hvad skal du egentlig svare?

Vær forberedt

Først og fremmest skal du være forberedt på, at lønspørgsmålet måske allerede i det første telefonopkald du modtager fra intervieweren. Formålet med opkaldet er at afklare, at du er nogenlunde enige, inden du bliver bedt om at møde op til jobsamtale. Det er en god følelse af vide, at du har tænkt over, hvad vil du vil have i løn, og har forberedt dig godt på, hvad du skal svare, når spørgsmålet bliver stillet.

Læs også: Dette gør du kigge grundigt efter i en jobannonce

Husk

Vær stolt af og fremhæv din indsats på arbejdspladsen. Det viser, at du har troen på dig selv. Fortæl os om din personlige udvikling i stillingen og i virksomheden, og hvad du tænker fremadrettet.

Vær ærlig

Det er en fordel at være så ærlig og åben som muligt omkring, hvad du tjener i dit nuværende job, og hvad dit lønniveau har været i dine tidligere job. Hvis du lige er blevet færdig med dit studie, kan det være værd at lave lidt research på forhånd for at finde ud af, hvad gennemsnitslønnen er for en med den samme uddannelse og erfaring.

Hav et minimums- og maksimumskrav

Sæt ikke et bestemt tal, men beslut dig i stedet for et beløb, som du præsenterer som både minimums- og maksimumskrav. Et det også vigtigt for dig, at jobbet giver karrieremuligheder, så nævn det på et tidligt tidspunkt i samtalen. Forklar, at du er villig til at drøfte lønnen, så længe du også får mulighed for en lønstigning i takt med din personlige og karrieremæssige udvikling i virksomheden.

Læs også: Typiske spørgsmål til jobsamtalen

Argumentér for din løn

Under en lønsamtale får du mulighed for at præsentere, hvordan du har bidraget i dit job til gavn for virksomheden, og hvorfor er vigtig. Giv konkrete eksempler på, hvordan du har udviklet dig, og hvordan dine ansvarsområder er blevet udvidet. Har du fået meget positivt feedback internt, kan det være en fordel at formidle dette til din chef.

Hvor ofte skal du diskutere din løn?

En medarbejdersamtale er ofte grundlaget for at drøfte din løn, og den bliver ofte udført i forbindelse med lønforhandlinger - typisk en gang om året. Hvordan samtalen foregår og hvornår varierer fra virksomhed til virksomhed. Bed gerne din chef fortælle dig, hvad rutinerne er, når det kommer til lønforhandlinger og medarbejdersamtaler.

Leder du efter nyt job?

Vi har hjulpet mange studerende og akademikere i starten af karrieren med at finde et job. Vil du tage det næste skridt i karrieren? Hvis du opretter en jobagent gennem os, sender vi personlige jobanbefalinger direkte i din indbakke. Let og smart!

Opret en jobagent

Din karrierepartner

Skal vi være din karrierepartner? Vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job! Når du er konsulent hos os har du mulighed for at prøve forskellige roller, du opbygger dit netværk og vi tilbyder karriererådgivning. Læs mere om, hvordan det er at arbejde som konsulent hos os.

Se vores ledige stillinger