Uanset om du er helt ny på arbejdsmarkedet, eller om du har meget erhvervserfaring fra tidligere, kan det altid føles nervepirrende at gå til en jobsamtale - og grundig forberedelse er derfor et must! Her har vi fremhævet gode råd til, hvordan du kan forberede dig til jobsamtalen og lande drømmejobbet. Nogle af rådene kan måske opfattes som en selvfølge, men de er ikke desto mindre vigtige at kende til.
Til en jobsamtale vil arbejdsgiver spørge ind til både din ansøgning og dit CV. Start derfor med at læse det aktuelle stillingsopslag grundigt. Her finder du de egenskaber, som virksomheden søger, og du kan på den måde forberede dig på at komme med eksempler på, hvordan du besidder de pågældende faglige og personlige kompetencer. Tag et kig på dit CV og din ansøgning igen, og tænk over, hvordan dine kompetencer og profil passer til på den pågældende stilling.
Lav en grundig research af virksomheden, du har søgt hos for at få en idé om, hvordan det er at arbejde der, og hvad du kan bidrage med. Tjek virksomhedens hjemmeside og sociale medier før du skal til jobsamtale, for at få et indtryk af din potentielle arbejdsgiver.
Jobsamtalen er en chance for dig at finde ud af mere om jobbet og vise din måske kommende arbejdsgiver, hvorfor du er den rette kandidat. Forbered spørgsmål, som du vil stille den rekrutteringsansvarlige, og tænk over hvilke spørgsmål, som rekrutteringskonsulenten kan stille dig. Det er vigtigt, at du reflekterer over, hvordan dine kompetencer spiller sammen med den stilling, du har søgt.
Vi har samlet en række typiske spørgsmål til jobsamtalen, som du kan forberede inden jobsamtalen. Find dem i bunden af artiklen.
Når vi holder jobsamtaler, bruger vi en teknik, der kaldes evidensbaseret rekruttering. Det lyder måske lidt kompliceret, men det handler primært om, at vi tror på vigtigheden af at dine personlige kvaliteter passer godt sammen med det job, du leder efter. Derfor er det primært disse udvalgte personlige kvaliteter, som vi vil fokusere på i interviewet. Du vil hurtigt bemærke, at vi er nysgerrige efter at høre om situationer og lejligheder, du har oplevet før, hvor du har brugt disse forskellige kompetencer.
Til jobsamtalen skal du forberede dig ved at tænke på forskellige situationer på forhånd, hvor du har brugt de personlige kompetencer, der fremhæves i jobannoncen. Føler du ikke, at du har gode, konkrete eksempler? Husk at det er bedre med noget end slet ingenting. Vi foretrækker, at du kommer med eksempler fra dit arbejdsliv, men hvis du mangler erhvervserfaring, kan du måske tage et eksempel fra et gruppearbejde i din uddannelse? Hvis der opstår et spørgsmål, som du ikke forberedte dig på, skal du tage dig tid og tænke dit svar igennem. Rekrutteringskonsulenten forventer ikke, at du svarer med det samme.
Som ung og ny på arbejdsmarkedet kan det føles svært at konkurrere om stillinger på grund af manglende relevant erfaring. Det er en god ide at forberede inden jobsamtalen på, hvad det er, du kan, og hvad der gør dig til den rette kandidat. Har du for eksempel arbejdet som frivillig? Fremhæv de kompetencer, som gør, at du skiller dig ud fra mængden.
Til jobsamtalen skal du tilpasse dit tøj til din virksomhed, du har søgt hos, så det passer med virksomhedens kultur. Hellere tænk lidt for meget over det end omvendt, det signalerer, at du tager interviewet seriøst. Men det vigtigste er, at du har det bekvemt i tøjet.
En kliché, men sandt - kom til tiden. Allerhelst i god tid. En sen ankomst giver ikke et godt indtryk. Ved at være i god tid giver du dig selv også en chance for en god og rolig start og undgår at blive åndenød og stresset. Hvis du uventet ikke kommer til tiden, skal du ringe og undskylde for forsinkelsen.
Sørg for at holde styr på navnet på den person, du skal møde - det viser, at du er forberedt. Hils høfligt med et fast håndtryk og se den person, du møder, i øjnene.
Husk at den person, der interviewer dig, er professional og har stor forståelse for, at du kan være nervøs. Lidt nervøsitet viser bare, at du tager jobsamtalen alvorligt og er ivrig efter at give et godt indtryk. Brug den tid, du har brug for, for at besvare rekrutteringskonsulentens spørgsmål. Husk også at alle kan begå fejl under en jobsamtale eller sige ting, der kan opfattes som mærkelige eller irrelevante. En jobsamtale kan være nervepirrende, så hvis du gør det, skal du bare tage det roligt og forklare, hvad du virkelig mente. Det er okay at grine nervøse fejl væk.
Sørg for at have fået en god nats søvn, inden du skal til jobsamtale, så du er veludvilet og klar. Derudover er det også vigtigt at få noget at spise inden, så du har energi til at præstere og give et positivt indtryk.
Afslutningsvis er det vigtigste at huske på, at du altid skal være dig selv! Det kommer du altid længst med.
Hos Academic Work vil vi finde kandidater, som er et godt match til de forskellige virksomheder, og vi ønsker, at både kunden og kandidaten skal trives med hinanden. Derfor kommer du til at vinde meget ved at være dig selv fra starten!
Har du netop været til jobsamtale? Men hvad sker der nu? Her har vi samlet nogle ting, der er gode at tænke over efter jobsamtalen:
Reflekter over, hvad der gik godt og mindre godt under jobsamtalen. Var der et spørgsmål, du havde svært ved at besvare? Skriv det ned og tænk over, hvordan du kan besvare spørgsmålet bedre næste gang.
Har du ikke modtaget feedback inden for den angivne tid? Kontakt den rekrutteringsansvarlige og spørg om status for processen. Nogle gange tager det længere tid end planlagt.
Tør bede om feedback. Fik du ikke jobbet? Bed rekrutteringskonsulenten om feedback på, hvad du kunne have gjort anderledes. På den måde får du mulighed for at forbedre dette til næste jobsamtale.
Gennem Academic Work kan du oprette en jobagent. Det vil sige, at du får besked, når der dukker ledige stillinger på vores jobside, som matcher dine præferencer. Vi har hjulpet mange studerende og akademikere med det næste skridt i karrieren. Er du interesseret at få jobanbefalinger fra os? Det er nemt og smart!
Typiske spørgsmål til jobsamtalen
Når du skal til jobsamtale, er det en god idé at være forberedt på typiske spørgsmål du kan få stillet af rekrutteringskonsulenten. Tag et kig og bliv velforberedt til samtalen!Spørgsmål til jobsamtalen
Hvorfor skal du ansættes til stillingen?
”Hvorfor skal vi ansætte dig?” er et spørgsmål, der mere eller mindre altid kommer op til en jobsamtale. Få tips til at besvare spørgsmålet her!Sådan svarer du på spørgsmålet
Sådan forbereder du dine referencer
Når det er tid for rekrutteringskonsulenten at tage referencer, er du langt i processen! Vi giver dig tips til, hvordan du forbereder dine referencer.Forbered referencer