Jobsøgning

Hvordan forbereder jeg mine referencer under jobsøgning?

Når en rekrutteringsansvarlig beder om dine referencer, kan du starte med at lykønske dig selv. Du er ikke bare lykkedes med at få en jobsamtale, du har også gjort et rigtig godt indtryk på den rekrutteringsansvarlige. Du er derfor yderst relevant i rekrutteringsprocessen, når det er tid til referencetagningen.

Hvilke referencer skal jeg vælge?

De referencer, du vælger at opgive, skal kunne bekræfte på en informativ måde, hvordan du er som person, i professionelle og arbejdsrelaterede situationer. Dine referencer skal kunne beskrive, hvordan du har valgt at handle i visse situationer på arbejdspladsen, hvilken rolle du har taget i diverse teams, og hvordan du har håndteret eventuelle udfordringer.

Eksempler på gode referencer er arbejdsgivere, ledere, personaleadministratorer, din butikschef og så videre. Hvis dit seneste arbejde er i tråd med den stilling, du søger nu, er det smart at bruge den seneste reference. Det vigtigste er dog, at personen kan beskrive dig, og hvad du har gjort.

Skal jeg opgive min nuværende leder som reference?

Nej, du behøver ikke opgive din nuværende leder som reference. Men ærlighed kommer man længst med, og det kan derfor være godt at markere over for lederen, at du har søgt en anden stilling. Hvis det er bedre at holde det hemmeligt, skal du være tydelig og ærlig over for den rekrutteringsansvarlige om, hvorfor du ikke ønsker at bruge din nuværende leder som reference.

For dem af jer, der er helt nye på arbejdsmarkedet, er eksempler på gode referencer blandt andet vejlederen for dit uddannelsesprojekt, en kontakt hos virksomheden, hvor du skrev din kandidatafhandling, en person, der var ansvarlig for det studieprojekt, du var involveret i eller den jobmesse, du arbejdede med.

…Og hvilke referencer skal jeg undgå?

Det er aldrig godt at opgive en nær slægtning: mor, far, roomie, sådan er det bare.

Det er heller ikke en god idé at lade nogen være uvidende om, at du bruger dem som reference. Det er altid en vanskeligere samtale at tage for den rekrutteringsansvarlige, at din referenceperson kan ende i en ubekvem position, hvor han eller hun kan have svært ved at huske dig og dine opgaver. Så forbered de mennesker, du vil opgive som reference – ofte er en e-mail nok.

At opgive en reference, der er mindre positiv over for dig, lyder som en åbenlys advarselsklokke, men det behøver det ikke at være. Måske har du lige haft en pludselig afslutning på et ansættelsesforhold, men du ved, at personen stadig kan give en meget detaljeret og god information om dine tidligere opgaver. Vær ikke bange for at spørge personen, og fortæl samtidig rekrutteringseksperten, at du selv er klar over, at du havde en mindre vellykket afslutning og forklar, hvad det skyldtes.

Hvornår skal jeg opgive mine referencer under processen?

Du opgiver først dine referencer, når den rekrutteringsansvarlige beder om dem. Derefter får du en chance for at forberede dine referencer til en mulig samtale, og hvis du har flere referencer, får du også muligheden for at vælge, hvem der er bedst egnet i forhold til den stilling, som du søger.

Hvor mange referencer bør jeg opgive?

Forbered gerne tre forskellige referencer. Det er godt, hvis du vil fremhæve flere dele af din baggrund. Det er også smart i tilfælde af, at referencen er på ferie, forældreorlov eller af en anden grund ikke er tilgængelig i en længere periode. Men hvis du kun har to referencer, der passer, så opgiver du dem.

Glem ikke at forberede referencen!

Uanset, hvem du vælger at opgive som din reference, er det enormt vigtigt at forberede dem. Dels fordi din reference sommetider har brug for tid til at huske, hvem du er, men du bør også se det som en måde for dig at holde kontakten løbende med dit professionelle netværk. Er det en reference, der har udtalt ”det er okay, at du bruger mig som reference”, så opdatér personen om den proces, du i øjeblikket er i, ved at sende en e-mail. Sørg også for, at personen stadig kan kontaktes på det nummer, du har opgivet og er tilgængelig for rekrutteringseksperten. Værdsæt dine referencer som en del af dit professionelle netværk – og glem ikke at takke dem bagefter!

Held og lykke!

Del artikel