My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Referencer til jobsøgning
Jobsøgning

Sådan forbereder du dine referencer i jobsøgningen

Når en rekrutteringskonsulent beder om dine referencer, kan du starte med at lykønske dig selv. Du er ikke bare lykkedes med at få en jobsamtale, du har også gjort et rigtig godt indtryk! Du er derfor yderst relevant i rekrutteringsprocessen, når det er tid til at tage referencer.

Hvilke referencer skal jeg vælge?

Du bestemmer helt selv, hvem du vil opgive som reference. Det er ikke tilladt for en arbejdsgiver at indhente oplysninger om dig uden dit samtykke.

De referencer, du vælger at opgive, skal kunne bekræfte på en informativ måde, hvordan du er som person, i professionelle og arbejdsrelaterede situationer. Dine referencer skal kunne fortælle, hvordan du har valgt at handle i visse situationer på arbejdspladsen, hvilken rolle du har taget i diverse teams, og hvordan du har håndteret eventuelle udfordringer.

Eksempler på en god reference er for eksempel chefer, ledere og personaleadministratorer. Hvis dit seneste arbejde er i tråd med den stilling, du søger nu, er det smart at bruge den seneste reference. Det vigtigste er dog, at din tidligere arbejdsgiver kan beskrive dig og fortælle, hvad du har gjort.

Skal jeg opgive min nuværende chef som reference?

Nej, du behøver ikke opgive din chef på din nuværende arbejdsplads som reference. Hvis du for eksempel sidder i en uopsagt stilling, er du måske ikke interesseret i at opgive din nuværende chef som reference. Men ærlighed kommer man længst med, og det kan derfor være godt at markere over for din chef, at du har søgt en anden stilling.

Hvis det er bedre at holde det hemmeligt, skal du være tydelig og ærlig over for rekrutteringskonsulenten om, hvorfor du ikke ønsker at bruge din nuværende chef som reference. Du kan også skrive i ansøgningen, at du ønsker ansøgningen behandlet fortroligt.

For dem af jer, der er helt nye på arbejdsmarkedet, er eksempler på gode referencer blandt andet din vejleder for dit uddannelsesprojekt, en kontakt hos virksomheden, hvor du skrev din kandidatafhandling eller en person, der var ansvarlig for et studieprojekt, du var involveret i.

…Og hvilke referencer skal jeg undgå?

Det er aldrig godt at opgive en nær slægtning som reference.

Det er heller ikke en god idé at lade nogen være uvidende om, at du bruger dem som reference. Det er altid en vanskeligere samtale at tage for rekrutteringskonsulenten, at din referenceperson kan ende i en ubekvem position, hvor han eller hun kan have svært ved at huske dig og dine opgaver. Så forbered de mennesker, du vil opgive som referencer – ofte er en e-mail nok.

At opgive referencer, der er mindre positiv over for dig, lyder som en åbenlys advarselsklokke, men det behøver det ikke at være. Måske er du lige blevet opsagt, men du ved, at din tidligere chef stadig kan give en meget detaljeret og god information om dine tidligere opgaver. Vær ikke bange for at spørge personen, og fortæl samtidig rekrutteringskonsulenten, at du selv er klar over, at du havde en mindre vellykket afslutning og forklar, hvad det skyldtes.

Hvornår skal jeg opgive mine referencer under processen?

Du opgiver først dine referencer, når rekrutteringskonsulenten beder om dem. Derefter får du en chance for at forberede dine referencer til en mulig samtale, og hvis du har flere referencer, får du også muligheden for at vælge, hvem der er bedst egnet i forhold til den stilling, som du søger.

Hvor mange referencer bør jeg opgive?

Forbered gerne tre forskellige referencer. Det er godt, hvis du vil fremhæve flere dele af din baggrund. Det er også smart i tilfælde af, at referencen er på ferie, forældreorlov eller af en anden grund ikke er tilgængelig i en længere periode. Men hvis du kun har to referencer, der passer, så opgiver du dem.

Hvor opgiver jeg mine referencer?

Du kan vælge at opgive dine referencer i din ansøgning, i dit CV eller til samtalen.

Du kan overveje at lave plads til referencer i CV'et og skrive, at de kan kontaktes efter forudgående aftale med dig. På den måde har du god mulighed for at forberede dine referencer om, at de eventuelt bliver ringet op din mulige kommende arbejdsgiver.

Du kan også vælge at medbringe dine referencer til din jobsamtale.

Glem ikke at forberede dine referencer!

Uanset, hvem du vælger at opgive som referencer, er det enormt vigtigt at forberede dem. Dels fordi din reference sommetider har brug for tid til at huske, hvem du er, men du bør også se det som en måde for dig at holde kontakten løbende med dit professionelle netværk. Er det en reference, der har udtalt ”det er okay, at du bruger mig som reference”, så opdatér personen om den proces, du i øjeblikket er i, ved at sende en e-mail.

Sørg også for, at personen stadig kan kontaktes på det nummer, du har opgivet og er tilgængelig for rekrutteringseksperten.

Værdsæt dine referencer som en del af dit professionelle netværk – og glem ikke at takke dem bagefter!

Held og lykke med jobsøgningen!

Leder du efter nyt job?

Vi har hjulpet mange studerende og akademikere i starten af karrieren med at finde et job. Vil du tage det næste skridt i karrieren? Hvis du opretter en jobagent gennem os, sender vi personlige jobanbefalinger direkte i din indbakke. Let og smart!

Opret en jobagent

Din karrierepartner

Skal vi være din karrierepartner? Vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job! Når du er konsulent hos os har du mulighed for at prøve forskellige roller, du opbygger dit netværk og vi tilbyder karriererådgivning. Læs mere om, hvordan det er at arbejde som konsulent hos os.

Se vores ledige stillinger