Skriv en god ansøgning - vores 10 bedste tips

En god jobansøgning er klar, kortfattet og målrettet - det vil sige, at den opfylder kravene i jobannoncen og fremhæver en klar motivation. Ved at investere i indholdet og være opmærksom på det grundlæggende i annoncen er du allerede mange skridt tættere på dit drømmejob. Husk at kvalitet erstatter kvantitet i din jobsøgning. Vi giver dig 10 gode råd til en vindende jobansøgning!

Husk disse grundlæggende ting, når du skriver din jobansøgning

Jobansøgningen skal forsikre læseren om, at du opfylder kravene til jobbet, er motiveret og ønsker at arbejde specifikt i den stilling og rolle. Så sørg for, at din ansøgning besvarer følgende spørgsmål:

Hvorfor ansøger du? Det vil sige, hvad der motiverer dig til at ansøge om netop dette job og for denne virksomhed.

Hvorfor er du den bedste ansøger? Du skal have den rigtige baggrund, men også en personlighed. Beskriv hvad dig adskiller dig fra andre jobsøgende med den samme uddannelsesmæssige baggrund for eksempel.

Hvad har du at tilbyde? Forklar, hvad du bidrager til virksomheden, hvis du er ansat. Sælg dig selv og vær personlig!

En god ansøgning handler ikke kun om, hvem du er, men også hvad du bringer med dig, og hvad du har at tilbyde virksomheden - den handler om, hvordan du kan bruge dine kompetencer i den stilling, du har søgt om.

I Academic Work bruger vi en kompetencebaseret interviewform, hvor vi sætter fokus på dine personlige kompetencer. Både dine faglige og personlige kompetencer er vigtige, når du søger om et job. Læs mere nedenfor om, hvordan du kan forberede dig på det kompetenceret interview og dine personlige kompetencer.

Læs mere: "Kompetencebaseret interview - hvad er det og hvordan forbereder jeg mig?"

Din jobansøgning er ikke dit CV i essay-form

Den mest almindelige fejl er at gentage indholdet af CV’et som et essay i ansøgningen. Dit CV og ansøgning understøtter hinanden – hvor dit CV fungerer som en oversigt, der lister din erfaring, er din jobansøgning din salgstale. Formålet er at gøre læseren nysgerrig på dig og dine kompetencer.

Eksempel: ”Da jeg arbejdede som projektassistent i virksomhed X, var mit ansvar intern kommunikation, mødearrangementer og dokumentation”. Denne information skal kunne findes i CV’et. I jobansøgningen kan man for eksempel sige: ”I rollen som projektassistent udviklede jeg mig særligt inden for intern kommunikation og fik fremragende feedback på min systematiske tilgang. Jeg nyder især projektarbejde på grund af dets klare ramme og målrettethed, hvorfor jeg søger efter den rolle som projektkoordinator, du tilbyder."

Målet er at åbne op for din baggrund og hvem du er: hvad du har lært tidligere, hvad der interesserer dig, hvad du gerne vil lære mere af, hvor har du modtaget positiv feedback, og hvilken slags kollega eller teamplayer du er.

Opbygning af jobansøgningen

For at gøre jobansøgningen så klar som muligt, skal du være opmærksom på en god struktur. Du kan opbygge din jobansøgning ved at følge disse trin:

  • Kom godt i gang: Hvem du er, og hvorfor du ansøger om jobbet

  • Hvad din professionelle baggrund er, og hvordan dine kompetencer opfylder kravene til jobbet

  • Hvilken type medarbejder og kollega du er, og hvorfor du er egnet til stilling

  • Afslutning: Kort og positiv afrunding – skriv hellere ”Jeg ser frem til at høre fra jer!” frem for ”Jeg håber at høre fra jer”.

Download vores jobansøgning-skabelon

Mange kæmper med at starte en jobansøgning, og hvordan starter du egentlig en jobansøgning på en interessant måde?

Der er ingen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Men du kan se på vores skabelon til en god ansøgning eller bruge den som inspiration. I skabelonen giver vi dig eksempler på, hvordan du kan strukturere din tekst. Alle dele af skabelonen kan fjernes, ændres eller tilføjes til.

Download her

Sådan indleder du din jobansøgning

Hvordan indleder man en jobansøgning på bedste vis? Mange jobsøgere kæmper med at indlede deres jobansøgning. Her kan du få lidt inspiration til at starte ansøgningen:

Hvordan du endte med at ansøge om netop det job? Hvad fangede din interesse?

Tænk ud fra arbejdsgivernes perspektiv: Hvorfor skal de ansætte dig?

Vigtigst af alt – Undgå at teksten bliver ”flad"

Undgå at begynde din ansøgning med: "Jeg er en 23-årig ingeniør fra København, og jeg søger stillingen som projektingeniør...". Det er ikke en særlig interessant eller unik måde at starte ud på. Prøv i stedet at gøre indledningen mere levende og beskriv ting, der beskriver dig som en professionel og potentiel medarbejder - alder eller bopæl er ikke dine vigtigste faglige kvaliteter.

Er du interesseret i flere tips? Læs vores artikel: "Tips til, hvordan du indleder din jobansøgning".

Målret ansøgningen

Ligesom når du udarbejder dit CV, er det også væsentligt i jobansøgningen er rettet mod virksomhedens behov. Her er det vigtigst at vise din motivation for jobbet.

Det som rekrutteringskonsulenten ønsker at læse i ansøgningen, er hvad der fremgår i jobannoncen. Så start med at gennemlæse jobannoncen og se alle de krav og andre ting, der er anført i den, som du skal henvise til i din jobansøgning. Målret og motivér ansøgningen, så du rekrutteringskonsulenten lyst til at læse videre.

Eksempel: Hvis der kræves gode samarbejdsevner, kan det være værd at nævne, hvis du har en lang erfaring med at arbejde i projektgrupper. Eller kræver stillingen ekspertise inden for et bestemt program, skal du selvfølgelig fortælle, hvordan du mestrer programmet (hvis du rent faktisk gør det). For dem, der læser din ansøgning, vil det være mere konkret og troværdigt, hvis du kan fremhæve dine kompetencer og erfaringer i form af virkelige eksempler i stedet for blot at forklare, at du kan eller har gjort noget.

Sproget i jobansøgningen

Hvilken virksomhed eller stilling ansøger du om? Hvis du søger inden for et kreativt felt, kan du med fordel fremvise dine kreative færdigheder, for eksempel med farverige udtryk og i et nuanceret sprog. Hvis du derimod ansøger om en stilling, hvor nøjagtighed bliver vurderet, skal du være opmærksom på grammatik og præcise udtryk.

Overvej også hvilket område du ansøger til: nogle af områderne er betydeligt mere konservative end andre, hvilket er værd at overveje, når du forbereder en jobansøgning. Hvilken slags ordvalg bruger du? Hvordan er jobannoncen struktureret: farverig og legende eller formel og klar? Husk, at selvom din ansøgning er formel, behøver den ikke være upersonlig.

Din jobansøgning skal være positiv og selvsikker og beskrive, hvor meget du ønsker stillingen og arbejdet i virksomheden. Mange mennesker tror, at det kan være at gøre reklame for sig selv, men husk, at jobansøgningen er en af de få ting, som arbejdsgiveren kan se af dig inden en mulig samtale. Vær derfor ikke beskeden, men fremhæv, hvad er et ekstra godt ved dig.

Når du føler dig færdig med ansøgningen, er det en god idé at lægge det til side et stykke tid og derefter læse det igennem lidt senere. Et tip er også at lade en anden læse det for at hjælpe dig med at finde stavefejl og foreslå ændringer eller yderligere erfaringer, som kan være nyttige at fremhæve.

Læs også: Sådan forbereder du dine referencer i jobsøgningen

Hvilke oplysninger skal fremgå i dit CV? Hvordan strukturer du det, så det bliver læst? Bliv klogere nedenfor!

Skriv et godt CV

Hvor lang bør jobansøgningen være?

Uanset hvordan du stiller ansøgningen op, skal du holde dig til højst en A4-side. Hold det kort, og inkludér kun det, der er direkte relevant for den stilling, du søger. Du kan også med fordel opdele din ansøgning i underrubrikker. Vær tydelig og undgå fyldord.


Er der særlige krav i jobannoncen?

Bliver du bedt om at besvare et specifikt spørgsmål i jobannoncen? Eller skulle et bestemt sprog bruges i ansøgningen? Vær opmærksom på disse særlige krav i jobannoncen.

Filnavnet skal indeholde dit navn og formålet med dokumentet, for eksempel ”Fornavn Efternavn Jobansøgning”. Send jobansøgningen (og dit CV) i PDF-format, medmindre andet er blevet efterspurgt.

Skal du ringe efter du har sendt din ansøgning?

Du behøver ikke ringe, medmindre du har noget vigtigt at sige eller spørge om. Rekrutteringskonsulenten har ofte meget travlt, så tænk over, hvad du vil sige, inden du ringer op. Hvis du ønsker at trække din ansøgning tilbage, er det høfligt at underrette rekrutteringskonsulenten, så han eller hun ikke behandler din ansøgning unødigt.

Hvis du får et afslag på din jobansøgning

I jobsøgningsprocessen er det næsten uundgåeligt at få et afslag eller to på en ansøgning, du har sendt. Her er det vigtigt ikke at miste modet.

Men hvordan kan du påvirke din videre jobsøgning herfra? For den stopper ikke, bare fordi du har fået et afslag. Hvorfor du ikke fik jobbet, skyldes flere forskellige ting, hvoraf nogen kan du påvirke og andre ikke.

Når du får et afslag, kan du tænke over, om der var noget, du kunne have gjort anderledes. Har du modtaget noget feedback, som du kan bruge konstruktivt? Når du har reflekteret over tingene, er det bare at begynde at søge andre stillinger.

Vil du have flere tips til at komme videre efter et afslag? Læs vores artikel: ”Jeg fik et afslag på et job (igen)… Hvad nu?

Tid til at bruge tipsene i praksis - se vores ledige stillinger
Del artikel