10 tips til en god jobansøgning

En god jobansøgning er klar, kortfattet og målrettet - det vil sige, at den opfylder kravene i jobannoncen og fremhæver en klar motivation. Ved at investere i indholdet og være opmærksom på det grundlæggende i annoncen er du allerede mange skridt tættere på dit drømmejob. Husk at kvalitet erstatter kvantitet i din jobsøgning. Vi giver dig 10 tips til en vindende jobansøgning!

Match dine kompetencer med jobannoncen

Jobansøgningen skal forsikre læseren om, at du opfylder kravene til jobbet, er motiveret og ønsker at arbejde specifikt i den stilling og rolle. Så sørg for, at din ansøgning besvarer følgende spørgsmål:

Ansøgningen handler ikke kun om, hvem du er, men også hvad du bringer med dig, og hvad du har at tilbyde virksomheden.

Jobansøgningen er ikke dit CV i essay-form

Den mest almindelige fejl er at gentage indholdet af CV’et som et essay i ansøgningen. En jobansøgning og et CV understøtter hinanden – hvor et CV fungerer som en oversigt, der lister din erfaring, er din jobansøgning din salgstale.

Eksempel: ”Da jeg arbejdede som projektassistent i virksomhed X, var mit ansvar intern kommunikation, mødearrangementer og dokumentation” ➡ Dette skal kunne findes i CV’et. I jobansøgningen kan man for eksempel sige: ”I rollen som projektassistent udviklede jeg mig særligt inden for intern kommunikation og fik fremragende feedback på min systematiske tilgang. Jeg nyder især projektarbejde på grund af dets klare ramme og målrettethed, hvorfor jeg søger efter den rolle som projektkoordinator, du tilbyder."

Målet er at åbne op for din baggrund og hvem du er: hvad du har lært tidligere, hvad der interesserer dig, hvad du gerne vil lære mere af, hvor har du modtaget positiv feedback, og hvilken slags kollega eller teamplayer du er.

Opbygning af jobansøgningen

For at gøre jobansøgningen så klar som muligt, skal du være opmærksom på en god struktur. Du kan opbygge din jobansøgning ved at følge disse trin:

  • Kom godt i gang: Hvem du er, og hvorfor du ansøger om jobbet
  • Hvad din professionelle baggrund er, og hvordan den opfylder kravene til jobbet
  • Hvilken type medarbejder og kollega du er, og hvorfor du er egnet til stilling
  • Afslutning: Kort og positiv afrunding – skriv hellere ”Jeg ser frem til at høre fra jer!” frem for ”Jeg håber at høre fra jer”.

Jobansøgning-skabelon

Du kan bruge vores skabelon til et jobansøgning eller bruge den som inspiration. I skabelonen giver vi dig eksempler på, hvordan du kan strukturere din tekst. Alle dele af skabelonen kan fjernes, ændres eller tilføjes til.

Download her

Sådan indleder du din jobansøgning

Hvordan indleder man en jobansøgning på en interessant måde? Mange kæmper med at indlede en jobansøgning. Her kan du få lidt inspiration:

Målret ansøgningen

Ligesom når du udarbejder et CV, er det også væsentligt i jobansøgningen at målrette den mod det job, du ansøger om. Her er det vigtigst at vise din motivation for jobbet. Det som rekrutteringskonsulenten ønsker at læse i ansøgningen, er hvad der fremgår i jobannoncen. Så start med at gennemlæse jobannoncen og se alle de krav og andre ting, der er anført i den, som du skal henvise til i din jobansøgning.

Hvis der for eksempel kræves gode samarbejdsevner, kan det være værd at nævne, hvis du har en lang erfaring med at arbejde i projektgrupper. Eller kræver stillingen ekspertise inden for et bestemt program, skal du selvfølgelig fortælle, hvordan du mestrer programmet (hvis du rent faktisk gør det). For dem, der læser din ansøgning, vil det være mere konkret og troværdigt, hvis du kan fremhæve dine erfaringer og kompetencer i form af virkelige eksempler i stedet for blot at forklare, at du kan eller har gjort noget.

Sproget i jobansøgningen

Hvilken virksomhed eller stilling ansøger du om? Hvis du søger inden for et kreativt felt, kan du med fordel fremvise dine kreative færdigheder, for eksempel med farverige udtryk og i et nuanceret sprog. Hvis du derimod ansøger om en stilling, hvor nøjagtighed bliver vurderet, skal du være opmærksom på grammatik og præcise udtryk.

Overvej også hvilket område du ansøger til: nogle af områderne er betydeligt mere konservative end andre, hvilket er værd at overveje, når du forbereder en jobansøgning. Hvilken slags ordvalg bruger du? Hvordan er jobannoncen struktureret: farverig og legende eller formel og klar? Husk, at selvom din ansøgning er formel, behøver den ikke være upersonlig.

Din jobansøgning skal være positiv og selvsikker og beskrive, hvor meget du ønsker stillingen og arbejdet i virksomheden. Mange mennesker tror, at det kan være at gøre reklame for sig selv, men husk, at jobansøgningen er en af de få ting, som arbejdsgiveren kan se af dig inden en mulig samtale. Vær derfor ikke beskeden, men fremhæv, hvad er et ekstra godt ved dig.

Når du føler dig færdig med ansøgningen, er det en god idé at lægge det til side et stykke tid og derefter læse det igennem lidt senere. Et tip er også at lade en anden læse det for at hjælpe dig med at finde stavefejl og foreslå ændringer eller yderligere erfaringer, som kan være nyttige at fremhæve.

Hvilke oplysninger skal fremgå i et CV? Hvordan strukturer du det, så det bliver læst?

Se vores tips til et godt CV

Hvor lang bør jobansøgningen være?

Uanset hvordan du stiller ansøgningen op, skal du holde dig til højst en A4-side. Hold det kort, og inkludér kun det, der er direkte relevant for den stilling, du søger. Du kan også med fordel opdele din ansøgning i underrubrikker. Vær tydelig og undgå fyldord.


Er der særlige krav i jobannoncen?

Bliver du bedt om at besvare et specifikt spørgsmål i jobannoncen? Eller skulle et bestemt sprog bruges i ansøgningen? Vær opmærksom på disse særlige krav i jobannoncen.

Filnavnet skal indeholde dit navn og formålet med dokumentet, for eksempel ”Fornavn Efternavn Jobansøgning”. Send jobansøgningen (og CV’et) i PDF-format, medmindre andet er blevet efterspurgt.

Opkald efter jobansøgning?

Du behøver ikke ringe, medmindre du har noget vigtigt at sige eller spørge om. Rekrutteringskonsulenten har ofte meget travlt, så tænk over, hvad du vil sige, inden du ringer op. Hvis du ønsker at trække din ansøgning tilbage, er det høfligt at underrette rekrutteringskonsulenten, så han eller hun ikke behandler din ansøgning unødigt.

Tid til at bruge tipsene i praksis - se vores ledige stillinger
Del artikel