Jobansøgning

Sådan skriver du en god jobansøgning

Den gode jobansøgning er klar, kortfattet og målrettet - det vil sige, at den opfylder kravene i jobannoncen og fremhæver en klar motivation. Ved at investere i indholdet og være opmærksom på det grundlæggende i annoncen er du allerede mange skridt tættere på dit drømmejob. Husk at kvalitet erstatter kvantitet i din jobsøgning. Vi giver dig vores bedste råd til en vindende jobansøgning!

Download vores jobansøgning eksempel

Fem tips til den gode jobansøgning

1. Match dine kompetencer med annoncen Inden du begynder at skrive din ansøgning, bør du studere stillingsopslaget grundigt for at finde ud af, hvad der bliver bedt om. Hvad er arbejdsopgaverne? Hvilke personlige kompetencer efterspørges? Når du har dannet dig et billede af, hvad virksomheden søger, og hvad der er vigtigt for den konkrete stilling, er det tid til at matche det med dine egne kvaliteter og kompetencer. Skriv en liste over dine erfaringer, kompetencer og tidligere resultater, der er mest relevante for den stilling, du søger.

2. Din indledning er afgørende Du starter din ansøgning på bedste vis ved at forklare klart og kort, hvorfor du søger stillingen. Hvad fangede din interesse? Hvad tiltrækker dig ved virksomheden? Afslut det indledende afsnit med kort at begrunde, hvorfor du er den rette til stillingen. Prøv at tænke fra arbejdsgiverens perspektiv: Hvorfor skal de ansætte dig?

3. Sælg dig selv! Nu er du nået til delen, hvor du skal give eksempler på de erfaringer og resultater, du tidligere har angivet som mest relevante for stillingen. Søger du et job, hvor der for eksempel kræves gode samarbejdsevner, kan det være godt at fortælle om din erfaring med at arbejde i projektgrupper. For den person, der læser din ansøgning, vil det være mere konkret og troværdigt, hvis du kan forklare din erfaring og kompetencer ved hjælp af rigtige eksempler, frem for blot at slå fast, at du kan eller har gjort noget. Tænk igen fra arbejdsgiverens perspektiv og fortæl dem, hvad du kan bidrage med, og hvad virksomheden kan forvente af dig.

4. Afslut med en opfordring Afslut din ansøgning med at udtrykke dit ønske om at komme til samtale. Du kan for eksempel skrive "Jeg ser frem mig til at møde jer og fortælle mere". Når du skriver en spontan ansøgning (til en uopfordret stilling) er det godt at afslutte med at gøre det klart, hvem der forventes at tage den næste kontakt – dig eller arbejdsgiveren.

5. Husk at læse korrektur Når du føler dig færdig med din ansøgning, er det en god idé at lægge den fra dig et stykke tid og så læse det igen lidt senere. Et tip er også at få en anden til at læse det for at hjælpe dig med at få øje på eventuelle stavefejl og foreslå ændringer eller yderligere erfaringer, der kan være gode at fremhæve.

Opbygning af din ansøgning

For at gøre jobansøgningen så klar som muligt, skal du være opmærksom på en god struktur. Du kan opbygge din jobansøgning ved at følge disse trin:

  • Kom godt i gang: Hvem du er, og hvorfor du ansøger om jobbet

  • Hvad din professionelle baggrund er, og hvordan dine kompetencer opfylder kravene til jobbet

  • Hvilken type medarbejder og kollega du er, og hvorfor du er egnet til stilling

  • Afslutning: Kort og positiv afrunding – skriv hellere ”Jeg ser frem til at høre fra jer!” frem for ”Jeg håber at høre fra jer”.

Sproget i jobansøgningen

Hvilken virksomhed eller stilling ansøger du om? Hvis du søger inden for et kreativt felt, kan du med fordel fremvise dine kreative kompetencer, for eksempel med farverige udtryk og i et nuanceret sprog. Hvis du derimod ansøger om en stilling, hvor nøjagtighed bliver vurderet, skal du være opmærksom på grammatik og præcise udtryk.

Overvej også hvilket område du ansøger til: nogle af områderne er betydeligt mere konservative end andre, hvilket er værd at overveje, når du forbereder en jobansøgning. Hvilken slags ordvalg bruger du? Hvordan er jobannoncen struktureret - farverig og legende eller formel og klar? Husk, at selvom din ansøgning er formel, behøver den ikke være upersonlig.

Din jobansøgning skal være positiv og selvsikker og beskrive, hvor meget du ønsker stillingen og arbejdet i virksomheden. Mange mennesker tror, at det kan være at gøre reklame for sig selv, men husk, at jobansøgningen er en af de få ting, som arbejdsgiveren kan se af dig inden en mulig samtale. Vær derfor ikke beskeden, men fremhæv, hvad er et ekstra godt ved dig.

Når du føler dig færdig med ansøgningen, er det en god idé at lægge det til side et stykke tid og derefter læse det igennem lidt senere. Et tip er også at lade en anden læse det for at hjælpe dig med at finde stavefejl og foreslå ændringer eller yderligere erfaringer, som kan være nyttige at fremhæve.

Hvor lang bør jobansøgningen være?

Uanset hvordan du stiller ansøgningen op, skal du holde dig til højst en A4-side. Hold det kort, og inkludér kun det, der er direkte relevant for den stilling, du søger. Du kan også med fordel opdele din ansøgning i underrubrikker. Vær tydelig og undgå fyldord.


Er der særlige krav i jobannoncen?

Bliver du bedt om at besvare et specifikt spørgsmål i jobannoncen? Eller skulle et bestemt sprog bruges i ansøgningen? Vær opmærksom på disse særlige krav i jobannoncen.

Navngiv filen og brug det rigtige format

Filnavnet skal indeholde dit navn og formålet med dokumentet, for eksempel ”Fornavn Efternavn Jobansøgning”. Send jobansøgningen (og dit CV) i PDF-format, medmindre andet er blevet efterspurgt.

Skal du ringe efter du har sendt din ansøgning?

Du behøver ikke ringe, medmindre du har noget vigtigt at sige eller spørge om. Rekrutteringskonsulenten har ofte meget travlt, så tænk over, hvad du vil sige, inden du ringer op. Hvis du ønsker at trække din ansøgning tilbage, er det høfligt at underrette rekrutteringskonsulenten, så han eller hun ikke behandler din ansøgning unødigt.

Interesseret i flere jobsøgningstips?