Skriv en god jobansøgning

Lad os starte med at afklare, hvad en jobansøgning – også kaldes det personlige brev – er, og hvordan det adskiller sig fra dit cv. I dit CV præsenterer du din uddannelse og din arbejdserfaring, mens du i din jobansøgning skal fortælle, hvorfor du søger jobbet, og hvorfor du er den, der er perfekt til stillingen. Vi guider dig i fem enkle trin – til en vindende jobansøgning!

Match dine kompetencer med jobannoncen

Før du begynder at skrive, skal du nærstudere jobannoncen omhyggeligt for at finde ud af, hvad der er efterspurgt.

Når du først har skabt et billede af, hvad virksomheden leder efter, og hvad der er vigtigt for den specifikke stilling, er det på tide at matche det med dine egne egenskaber og færdigheder. Skriv en liste over erfaringer, kundskaber og tidligere resultater, du har erhvervet, og som er mest relevante for den stilling, du søger.

Læg stærk ud

Begynd din jobansøgning med klart, kort og stærkt at forklare, hvorfor du ansøger om stillingen. Hvad fangede din interesse? Hvad med virksomheden og dens forretning tiltrækker dig? Afslut det indledende afsnit ved kort at begrunde, hvorfor du er den rigtige person til jobbet. Prøv at tænk ud fra arbejdsgivers perspektiv: hvorfor skal de ansætte dig?

Sælg dig selv

Nu er det tid til at fremhæve de erfaringer, viden og resultater, du tidligere har listet som de mest relevante for stillingen. Hvis der for eksempel kræves gode samarbejdsevner, kan det være godt være at nævne din lange erfaring med at arbejde i projektgrupper. Eller kræver stillingen ekspertise inden for et bestemt program, skal du selvfølgelig fortælle, hvordan du mestrer programmet (hvis du rent faktisk gør det). For dem, der læser din ansøgning, vil det være mere konkret og troværdigt, hvis du kan fremhæve dine erfaringer og kompetencer i form af virkelige eksempler i stedet for blot at forklare, at du kan eller har gjort noget. I denne del af ansøgningen kan det også være godt at fremhæve erfaringer, du har lært fra det tidspunkt, du har arbejdet med en bestemt opgave, eller hvordan du har arbejdet med en bestemt opgave.

Afslut med en opfordring til at komme til en samtale

Afslut ansøgningen ved at udtrykke dit ønske om at blive interviewet. For eksempel kunne du skrive ”Jeg ser frem til at møde dig og fortælle dig mere”. Når du skriver en spontan ansøgning (en uopfordret stilling), er det godt at slutte af med at afklare, hvem der skal tage den næste kontakt – dig eller arbejdsgiveren. Et eksempel kan være ”Jeg ringer til dig i slutningen af næste uge”, eller ”Du er velkommen til at ringe til mig, hvis det lyder interessant”.

Korrekturlæsning

Når du føler dig færdig med ansøgningen, er det en god idé at lægge det til side et stykke tid og derefter læse det igennem lidt senere. Et tip er også at lade en anden læse det for at hjælpe dig med at finde stavefejl og foreslå ændringer eller yderligere erfaringer, som kan være nyttige at fremhæve.

Vær positiv og selvsikker

Din jobansøgning skal være positiv og selvsikker og beskrive, hvor meget du ønsker stillingen og arbejdet i virksomheden. Mange mennesker tror, at det kan være at gøre reklame for sig selv, men husk, at jobansøgningen er en af de få ting, som arbejdsgiveren kan se af dig inden en mulig samtale. Vær derfor ikke beskeden, men fremhæv, hvad er et ekstra godt ved dig.

Hold dig til en A4-side

Mange jobansøgninger er skrevet som en lang tekst, men dette er ikke nødvendigvis den optimale måde at skrive ansøgningen på. For eksempel kan du oprette to lister ved siden af hinanden, hvor du i den ene viser, hvad arbejdsgiveren leder efter, og i den anden, hvad du kan tilbyde, der svarer til kriterierne. Du kan også med fordel opdele din ansøgning i underrubrikker. Uanset hvordan du stiller ansøgningen opp, skal du holde dig til højst en A4-side. Hold det kort, og inkludér kun det, der er direkte relevant for den stilling, du søger.

Skriv et godt CV

Hvilke oplysninger skal egentlig inkluderes i dit CV, hvor langt skal det være, og hvordan strukturerer du det på den bedste måde? Lad os guide dig!

Skriv et godt CV
Del artikel