My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image

Effektiv onboarding af nye medarbejdere

Når rekrutteringsprocessen er afsluttet, og du har underskrevet kontrakten med en ny medarbejder, starter deres onboarding eller introduktion. Din nye medarbejder skal sætte sig i sine nye arbejdsopgaver, lærer nye systemer, lærer mange nye mennesker at kende og en helt ny arbejdskultur. Det er derfor vigtigt, at du som arbejdsgiver planlægger en god onboardingsproces, der vil gøre din nye medarbejder tryg og hjælpe med at komme ind i rollen hurtigst muligt.

Kontakt os

For at sikre en succesfuld onboarding af nye medarbejdere er det vigtigt at have en struktureret proces for, hvad de skal gennemgå. På denne måde sikrer du, at dine nye medarbejdere føler sig taget imod og har kontrol over, hvad han eller hun skal lave i de første uger på sin nye arbejdsplads.

Nedenfor finder du en oversigt over, hvad du som arbejdsgiver skal gøre for at sikre, at din nye medarbejder får en god onboarding.

1. Forberedelser inden onboarding

 • Start med at lave en liste over udstyr, som den nye medarbejder skal have, når de ankommer til kontoret, og bestil det, du ikke har på lager.
 • Sørg for, at din nye medarbejder har adgang til alle de systemer og værktøjer, de har brug for.
 • Husk at informere de øvrige medarbejdere om deres nye kollega - hvad de skal arbejde med og måske hvorfor han eller hun er den rigtige person til jobbet.

2. Det gode onboardingprogram

En vigtig del af en god onboarding, er at informere om, hvad nye medarbejder skal gøre i den første periode. Du skal derfor lave et introduktionsprogram, der kan bruges i forberedelserne til opstart og under onboardingen.

Dit onboarding-program for din nye medarbejder bør indeholde:

 • En liste over hvilke projekter de nye medarbejdere vil blive involveret i.
 • En oversigt over de vigtigste kontaktpersoner. Anbefal hvilke kontaktpersoner medarbejderen skal booke møder med i introduktionen.
 • En introduktion af mentoren og planlagte møder med mentoren.
 • En oversigt over møder, kurser og træninger, som medarbejderen skal gennemgå i den første måned.
 • En kort introduktion af virksomheden.

3. Kurser og introduktionsmøder

Din nye medarbejder vil lære om både deres egne arbejdsopgaver og virksomheden som helhed. Lav derfor en plan for, hvilke kurser og introduktioner medarbejderen skal gennemgå.

Forslag på tema og indhold:

 • Præsentation af organisationen: Historie, mission og vision, værdier, produkter, services
 • Rollen, jobbeskrivelsen og opgaverne
 • Ansvar og mål inden for rollen
 • Forventninger, præsentationer og samarbejde mellem leder og medarbejder
 • Teamet og teamets samarbejde

3. Pre-boarding

 • Ring til den nye medarbejder en uge før den første arbejdsdag for at byde velkommen og gå igennem forberedelserne inden opstart.
 • Send en velkomstmail til den nye medarbejder med onboarding-programmet og andre oplysninger, der er vigtige for den første arbejdsdag.

Det sociale arbejdsmiljø

Det er først og fremmest vigtigt, at den nyansatte føler sig velkommen med det samme.

Ud over at sikre, at din nye medarbejder får al den information og træning, han eller hun har brug for til at udføre et godt stykke arbejde, er det vigtigt, at han eller hun kommer til at bidrage til virksomhedens kultur.

I starten kan det være en god idé for dig som leder eller mentor at starte aktiviteter for hele teamet, såsom en quiz, en aktivitet efter arbejde eller en træningssession. På denne måde får din nye medarbejder mulighed for at lære teamet og deres nye kollegaer at kende på flere niveauer.

Succesfuld onboarding digitalt

Hvis der er en ting, som COVID-19 har lært os, er det, at de fleste ting kan gøres digitalt med de rette betingelser og værktøjer. Selvom det er hensigtmæssigt at lave et onboarding-program på kontoret, hvor du kan mødes og tale ansigt til ansigt, kan du stadig give dine nye medarbejdere en god og struktureret onboarding digitalt.

Vi har sammetsat en tjekliste og et introduktionsprogram til digital onboarding, som du kan downloade her.