My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Jobsøgning

10 tips til den første dag i nyt job

For mange er det spændende, men også en smule nervepirrende at begynde på en ny arbejdsplads. Det er vigtigt for din selvtillid at huske på, at din arbejdsgiver har ansat dig, fordi vedkommende tror på dine kompetencer. Alligevel er det stadig vigtigt at gøre et godt indtryk på den nye arbejdsplads. Nedenfor finder du nogle gode råd, som kan hjælpe dig på vej.

Vær punktlig

Tænk på, at det kan tage længere tid, end du tror, at komme hen til din nye arbejdsplads. Trafikken kan drille, eller adressen er måske svær at finde. Derfor er det en god idé, at du på din første arbejdsdag tager hjemmefra i god tid og hellere kommer for tidligt end for sent for at give et godt førstehåndsindtryk.

Skal du flytte i forbindelse med nyt job?

Hvis dit nye job kræver, at du flytter, er det en god idé at planlægge flytningen i god tid før din første arbejdsdag. Skal du for eksempel flytte til en ny by, som du ikke kender så godt, kan det være en god idé at ankomme et par uger før du starter, så du kan finde dig til rette i god tid og ikke skal fordøje for mange indtryk på én gang.

enter image description here

Er der dresscode på arbejdspladsen?

Inden du begynder på dit nye arbejde, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken dresscode, der er foretrukket blandt de andre ansatte i virksomheden. En måde at være sikker på, at du har det rigtige tøj på, er at forsøge at se lige så godt ud, som du gjorde under din ansættelsessamtale.

Det er helt okay at være lidt for fint klædt på den første dag, eftersom du kommer til at møde rigtig mange mennesker. Uanset hvad bør du aldrig være uprofessionel i din fremtoning, da det kan give et useriøst indtryk. Du skal derfor forsøge at matche, hvordan din virksomhed vil have det.

Det første møde med kollegaerne

Vær åben og udadvendt på din nye arbejdsplads, og hils på dine kollegaer med et fast håndtryk. Præsenter dig selv, og vær interesseret i dem og deres rolle i virksomheden. Dine kollegaer kan også hjælpe dig med din nye rolle og sørge for, at du føler dig godt tilpas i virksomheden.

Det er derfor et stort plus, hvis du får en god start. Derudover kan dine kollegaer være meget forskellige i deres personligheder og humor, så vær forsigtig med eksempelvis ironiske kommentarer, inder du kender til stemningen og hierarkiet mellem dine kollegaer.

Den første frokost

Hvis du arbejder om dagen, kan du bruge den første frokost til at lære dine nye kollegaer bedre at kende. En frokost kan hjælpe dig meget i forhold til at forstå kulturen mellem kollegaerne, hvilket også kan gøre dig mere tryg i din kontakt med dem.

Sørg for ikke at tale om interne anliggender fra din gamle arbejdsplads, da disse ofte er fortrolige, og uanset hvad giver det ikke et tillidsfuldt indtryk af dig.

Din første arbejdsopgave

Formålet med din første arbejdsopgave er ofte at give dig et billede af, hvordan dine fremtidige opgaver kan komme til at se ud. Så sørg for at forstå meningen med denne og spørg hellere én gang for meget end én gang for lidt. Lyt omhyggeligt til alle informationer og instrukser i begyndelsen.

Selvom din arbejdsgiver har forståelse for, at du er en smule usikker til at starte med, giver det et dårligt indtryk, hvis du bliver ved med at stille det samme spørgsmål flere gange. Hvis du har svært ved at huske alle informationer, så skriv dem ned i en notesbog, og spørg endelig en kollega om hjælp, hvis du bliver i tvivl om noget.

enter image description here

Hav realistiske forventninger

Nyuddannede har særligt ofte høje forventninger til den første dag på deres nye job. Dette kan til tider føre til, at den første dag føles som en skuffelse. Eksempelvis kan det ske, at du ikke får en gennemgående introduktion, men i stedet bliver kastet ind i nye arbejdsopgaver. Det vigtige er at huske, at det ofte tager et godt stykke tid at lære sig selv og sin rolle i virksomheden at kende, både den professionelle og den personlige.

Bliv derfor ikke forskrækket, hvis din første dag ikke bliver som forventet. Vi ved af erfaring, at de fleste efterhånden kommer godt ind i arbejdsopgaverne og generelt kommer til at trives rigtig godt i virksomheden.

Inden du går hjem

Før du går hjem på din første arbejdsdag, må du ikke glemme at sige farvel til din chef! På den måde vil din chef føle, at han/hun har fået en ny professionel og loyal medarbejder. Det er desuden et godt tidspunkt for dig at diskutere dagens forløb og stille de spørgsmål, der er dukket op i løbet af dagen.

Partner og familie

Husk at involvere din partner eller familie, når du forbereder dig på dit nye job. Hvis du får et fuldtidsjob, er det en god idé at forberede dem på, at du måske bliver nødt til at arbejde meget i starten. Dette er fordi, det tager tid, inden du kommer helt ind i din nye rolle. Det er vigtigt, at du har det godt privat – jobbet vil føles mere givende, hvis du bliver bakket op hjemmefra.

Forslag til forbedring er godt, men...

Ofte får personer, der allerede har en del erhvervserfaring, og som har prøvet at skifte karriere før, lyst til at komme med forbedringsforslag i forhold til det nye job. Man ser måske mindre effektive processer i den nye virksomhed sammenlignet med tidligere arbejdspladser.

I begyndelsen er det en god idé ikke at påpege disse forbedringsforslag, da erfarne kollegaer kan opfatte det som upassende og ubekvemt. Vent derfor hellere på, at du bliver opfordret til at komme med forslag, eftersom det også tager et godt stykke tid at skabe sig et godt billede af virksomheden.

Læs også: Sådan bliver du en bedre kollega

Leder du efter nyt job?

Vi har hjulpet mange studerende og akademikere i starten af karrieren med at finde et job. Vil du tage det næste skridt i karrieren? Hvis du opretter en jobagent gennem os, sender vi personlige jobanbefalinger direkte i din indbakke. Let og smart!

Opret en jobagent

Din karrierepartner

Skal vi være din karrierepartner? Vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job! Når du er konsulent hos os har du mulighed for at prøve forskellige roller, du opbygger dit netværk og vi tilbyder karriererådgivning. Læs mere om, hvordan det er at arbejde som konsulent hos os.

Se vores ledige stillinger