Skriv et godt CV

Hvad udgør et godt CV? Et CV fungerer som dit visitkort i din jobsøgning, adskiller dig fra andre jobsøgende og er en af de vigtigste ting i hele jobsøgningsprocessen. Men hvilke oplysninger skal egentlig fremgå? Hvordan strukturer du det, så det bliver læst? Se vores tips og vores eksempel på et CV!

Et godt CV er klart

Et kort, præcis og klart CV er i høj grad værdsat blandt rekrutteringskonsulenter. Få arbejdsgivere ønsker at se hele din livshistorie baseret på dit CV. I stedet opsummér din uddannelsesmæssige baggrund, erhvervserfaring og andre ting, der er vigtige for stillingen på en klar og letlæselig måde.

Et CV er normalt ikke mere end to sider langt. CV’et fungerer som en liste, der fortæller arbejdsgiveren om din erhvervserfaring og kompetencer. CV’et bør derfor primært være informativt. En jobansøgning bliver derimod brugt til at udnytte din kreativitet i at sælge dine kompetencer!

Hvad er vigtigst i et CV?

Vær opmærksom på læsbarheden af dit CV. Husk at rekrutteringskonsulenten ikke kender dig og kan ikke læse mellem linjerne og ikke kan lave antagelser. Således skal alle relevante oplysninger findes i CV’et, og de vigtigste ting (for eksempel relevant erhvervserfaring, viden om et bestemt system eller den rigtige uddannelsesmæssige baggrund) skal kunne findes i CV’et på få sekunder.

I en nøddeskal: undgå ekstra gimmicks, sørg for at man kan finde det væsentligste i CV'et nemt og hurtigt og husk at holde dit CV opdateret.

Et eksempel på et CV

Der er ikke kun én rigtig måde at opbygge et godt CV på. Nogle af os vil investere i et visuelt udseende og sætte vores kreativitet i spil, mens andre føler, at simpelt sort-hvid CV er bedst for dem. Begge er gode CV’er, så længe læsbarheden (som sagt) forbliver stærk.

Tip: Giv dit CV til én du kender - spørg derefter om personen kan fortælle dig, hvem du er professionelt. Hvis personen kan nævne de mest relevante ting efter kun 30 sekunder, er læsbarheden på et godt niveau. Hvis personen derimod ikke kan sige, hvad du har studeret eller hvad din vigtigste kompetencer er, kan det være, at dit CV skal finpudses.

Her finder du et simpelt, men et godt struktureret CV, hvor du kan få inspiration til, hvordan du kan bygge dit eget. At skabe et CV kan enten udføres i Microsoft Word eller et andet lignende værktøj. Et fremragende let og gratis værktøj til opbygning af et CV er også Canva, som bruges i en browser. Husk altid at downloade dit CV i PDF-format! I andre filformater kan tekstformateringen eller layoutet have værre kvalitet eller i værste fald kan hele filen være ulæselig.

Tips til CV’ets elementer

Selvom du ikke pryder dit CV med farver og visuelle elementer, er det stadig værd at være opmærksom op tekstformatering. Fed- og kursiv-formater samt tilstrækkelig linjeafstand er nemme måder at forbedre læsbarheden af dit CV.

Kronologisk rækkefølge: Brug en omvendt kronologisk rækkefølge, når du lister din erhvervserfaring, det vil sige fremhæv først den seneste erfaring øverst i CV’et. Husk at du ikke behøver at beskrive hvert job i dit liv, du kan måske nøjes med 2-3 jobs.

Erhvervserfaring: Når du skal vælge, hvilke tidligere jobs du skal skrive på dit CV, afhænger det af, hvor langt du er i din karriere. Hvis du ikke har arbejdet særlig længe, kan al erhvervserfaring være relevant at nævne. Hvis du derimod allerede har et par års erhvervserfaring, behøver du ikke nævne alle de jobs, du har haft. En god huskeregel er at fremhæve den erhvervserfaring, som er relevant for den aktuelle stilling, du søger. Beskriv her på en overskuelig måde, hvilke arbejdsopgaver du har haft, dine ansvarsområder og dine resultater.

Uddannelse: Overvej om sekundæruddannelse stadig er relevant at inddrage – gymnasieuddannelse tilføjer ofte ikke værdi, hvis du allerede er startet på en videregående uddannelse. I stedet kan du nævne nogle kurser eller træning, for eksempel datanomtræning, hvis du søger et IT-job.

Kontaktoplysninger: Køn, civilstatus, familieoplysninger, religion, fødselsdagsdato eller adresse kræves ikke i et CV. I stedet skal dit telefonnummer, e-mail og dit officielle navn stå klart og være let at finde.

Referencer: Tænk over, hvilke personer som kan beskrive dig og dine kompetencer på den bedst mulige måde. Det kan eksempelvis være tidligere ledere, kollegaer eller vejledere. Afstem altid med de personer, du nævner som referencer. På den måde er de forberedt på at blive kontaktet af rekrutteringskonsulenten. Læs mere om, hvordan du forbereder dine referencer.

Sprogkundskaber: Skriv, hvilke sprog du behersker, og glem ikke at notere, på hvilket niveau, du henholdsvis skriver og taler sproget. En typisk måde at inddele sit niveau er: kan begå mig, godt, meget godt og flydende. Start med at præsentere de sprog, du kan flydende, og fortsæt derefter nedad.

Skriv en god jobansøgning

Din jobansøgning er et supplement til dit CV. Det er frem for alt her, du skal motivere og fremhæve, hvorfor du søger den annoncerede stilling.

Tips til jobansøgning

CV-billede eller ej

Skal du inddrage et billede i dit CV eller ej? Vi giver vores bedste tips, herunder hvordan du tager et godt billede.

Se tips og anbefalinger

Kompetencebaseret interview - hvad er det og hvordan forbereder jeg mig?

I Academic Work anvender vi kompetencebaseret interviews. Læs mere om, hvad det går op på og bliv klogere på vores fem tips til forberedelse inden interview.

Om kompetencebaseret interview
Del artikel