Skriv et godt CV

Du er godt på vej i jagten efter drømmejobbet, hvis du har et godt og struktureret CV og en stærk jobansøgning, der kan sælge dig som profil, og som kan fremhæve dine kompetencer og talenter.

Men hvilke oplysninger skal egentlig fremgå i dit CV? Hvor langt skal et CV være? Hvordan strukturerer du det, så det bliver læst? Se nedenstående tjekliste!

Når du søger en stilling gennem Academic Work, skal du altid vedhæfte dit CV via din personlige profil. Hvis du ikke allerede har en profil, kan du oprette en her.

Kort og præcis

En grundlæggende regel er, at dit CV skal være kort, koncist og hurtigt give et indtryk af, hvem du er, og hvilke kvalifikationer du har. Generelt bør et CV ikke være længere end tre sider, og strukturen skal være logisk og informationerne overskuelige. Del dit CV op i rubrikker, såsom uddannelse, erhvervsfaring og øvrige kvalifikationer.

Husk på, at dit CV ikke skal beskrive dig som person, men derimod vise, hvad du kan bidrage med i det pågældende job. Endvidere er det et stort plus, hvis du kan undgå de mest almindelige klichéer i dit CV – at man er selvstændig og kan lide at have mange bolde i luften gør ikke, at man skiller sig ud fra mængden. Forsøg i stedet at bruge ord og egenskaber som nødvendigvis ikke alle mennesker har. På den måde vil rekrutteringskonsulenten helt sikkert huske dig!

Personlige oplysninger

De personlige oplysninger placerer du med fordel øverst i dokumentet. De oplysninger, som bør fremgå, er dit navn, dine kontaktoplysninger og din fødselsdato.

Uddannelse

Skriv skolens navn, hvilket år du gik der, hvilket kursus/fag du læste og under hvilken periode. Start med at præsentere det seneste, du har studeret, og gå derefter tilbage i tiden. Hvis du har været under uddannelse i længere tid, behøver du ikke at registrere hele dit uddannelsesforløb – har du eksempelvis en cand.mag., er det ikke nødvendigt at skrive, at du også har gået i folkeskole. Det vigtigste er, at vi kan se, hvor du befinder dig i dag og dine seneste bedrifter.

Erhvervserfaring

Når du skal vælge, hvilke tidligere job du skal skrive på dit cv, afhænger det af, hvor langt du er i din karriere. Hvis du ikke har arbejdet særlig længe, kan al erhvervserfaring være relevant at nævne. Har du derimod allerede et par års erhvervserfaring, behøver du nødvendigvis ikke at nævne alle de forskellige job, du har haft.

En god huskeregel er at fremhæve den erhvervserfaring, som er relevant for den aktuelle stilling, du søger. Beskriv her på en overskuelig måde, hvilke arbejdsopgaver du har haft, dine ansvarsområder og dine resultater. Det optimale er, at arbejdsgiveren kan se, hvordan din tidligere erhvervserfaring kan matche den aktuelle stilling. Rent praktisk bør din aktuelle arbejdsplads stå øverst på listen og derefter følger dine tidligere beskæftigelser.

Medlemskaber/Øvrige kvalifikationer

Beskriv kortfattet de stillinger, du har haft i foreninger, organisationer eller i andre lignende aktiviteter. Beskriv, hvilke arbejdsopgaver eller ansvarsområder du har haft, så rekrutteringskonsulenten kan se, hvorfor dette er relevant på dit CV.

Sprog

Skriv, hvilke sprog du behersker, og glem ikke at notere, på hvilket niveau du henholdsvis skriver og taler sproget. En typisk måde at inddele sit niveau er: kan begå mig, godt, meget godt og flydende. Start med at præsentere de sprog, du kan flydende, og fortsæt derefter nedad.

IT-kompetencer

Nævn de programmer og tekniske færdigheder, som du behersker, og glem ikke at niveauinddele dem. Skriv først de kompetencer, du behersker bedst for at give et tydeligt overblik.

Øvrigt

Her kan al den information fremgå, som ikke passer under nogle af de andre rubrikker i dit CV. Det kan eksempelvis være besiddelse af kørekort eller relevante fritidsinteresser. Tænk på, at du skal præsentere dig selv i selve jobansøgningen, og derfor skal du være kort og præcis i denne del. Notér desuden kun de aktiviteter, der er relevante for stillingsannoncen.

Referencer

Som regel er det i orden, at du i dit CV skriver ”referencer er tilgængelige efter anmodning”. Tænk igennem, hvilke personer som kan beskrive dig og dine kompetencer på den bedst mulige måde. Det kan eksempelvis være tidligere chefer, kollegaer eller vejledere. Afstem altid med de personer, du nævner som referencer. På den måde er de forberedt på at blive kontaktet af rekrutteringskonsulenten. Læs mere om, hvordan du forbereder dine referencer.

Jobsøgningen

Din jobansøgning er et supplement til dit CV, og dermed får du mulighed for at beskrive dig selv som person, dine styrker, mål og ambitioner. Det er frem for alt her, du skal motivere og fremhæve, hvorfor du søger den annoncerede stilling.

Læs mere om, hvordan du skriver en god jobansøgning.

Del artikel