Skriv et godt CV

Du er godt på vej i jagten efter drømmejobbet, hvis du har et godt og struktureret CV og en stærk jobansøgning, der kan sælge dig som profil, og som kan fremhæve dine kompetencer og talenter. Men hvilke oplysninger skal egentlig fremgå i dit CV? Hvordan strukturerer du det, så det bliver læst? Se nedenstående tjekliste!

Kontaktoplysninger

Dine personlige oplysninger placerer du med fordel øverst i dit CV. De oplysninger, som bør fremgå, er dit navn, dit telefonnummer og e-mail.

Erhvervserfaring

Når du skal vælge, hvilke tidligere job du skal skrive på dit cv, afhænger det af, hvor langt du er i din karriere. Hvis du ikke har arbejdet særlig længe, kan al erhvervserfaring være relevant at nævne. Har du derimod allerede et par års erhvervserfaring, behøver du nødvendigvis ikke at nævne alle de forskellige job, du har haft.

En god huskeregel er at fremhæve den erhvervserfaring, som er relevant for den aktuelle stilling, du søger. Beskriv her på en overskuelig måde, hvilke arbejdsopgaver du har haft, dine ansvarsområder og dine resultater. Det optimale er, at arbejdsgiveren kan se, hvordan din tidligere erhvervserfaring kan matche den aktuelle stilling. Rent praktisk bør din aktuelle arbejdsplads stå øverst på listen og derefter følger dine tidligere beskæftigelser.¨

Uddannelse

Her gælder samme regel som delen med erhvervserfaring. Tag det med, der er mest relevant for den stilling, du søger. Hvis du for eksempel har en kandidatgrad, behøver du ikke skrive din folkeskole ned. Hvis du derimod har læst kurser ud over din kandidatgrad, der kan være relevant for stillingen, kan du med fordel skrive dette ned i dit CV.

Øvrige kvalifikationer

Beskriv kortfattet din erfaring fra forskellige i foreninger, organisationer eller i andre lignende aktiviteter. Beskriv, hvilke arbejdsopgaver eller ansvarsområder, du har haft, så rekrutteringskonsulenten kan se, hvorfor dette er relevant på dit CV.

Sprogkundskaber

Skriv, hvilke sprog du behersker, og glem ikke at notere, på hvilket niveau, du henholdsvis skriver og taler sproget. En typisk måde at inddele sit niveau er: kan begå mig, godt, meget godt og flydende. Start med at præsentere de sprog, du kan flydende, og fortsæt derefter nedad.

IT-kompetencer

Nævn de programmer og tekniske færdigheder, som du behersker, og glem ikke at niveauinddele dem. Skriv først de kompetencer, du behersker bedst for at give et tydeligt overblik.

Øvrigt

Her kan al den information fremgå, som ikke passer under nogle af de andre rubrikker i dit CV. Det kan eksempelvis være besiddelse af kørekort eller relevante fritidsinteresser. Tænk på, at du skal præsentere dig selv i selve jobansøgningen, og derfor skal du være kort og præcis i denne del. Notér desuden kun de aktiviteter, der er relevante for stillingsannoncen.

Referencer

Tænk igennem, hvilke personer som kan beskrive dig og dine kompetencer på den bedst mulige måde. Det kan eksempelvis være tidligere ledere, kollegaer eller vejledere. Afstem altid med de personer, du nævner som referencer. På den måde er de forberedt på at blive kontaktet af rekrutteringskonsulenten. Læs mere om, hvordan du forbereder dine referencer.

Layout

Dit CV skal være letoverskueligt og tydeligt angive din kompetencer og erfaringer. Hvordan du ellers designer det, er helt op til dig. Læs hellere dit CV en gang for meget igennem for at undgå unødvendige stavefejl end at bruge tid på designet.

Skriv en god jobansøgning

Din jobansøgning er et supplement til dit CV, og dermed får du mulighed for at beskrive dig selv som person, dine styrker, mål og ambitioner. Det er frem for alt her, du skal motivere og fremhæve, hvorfor du søger den annoncerede stilling.

Den gode jobansøgning
Del artikel