Skriv et godt CV

Hvordan skriver du et godt CV? Et CV fungerer som dit visitkort i din jobsøgning, adskiller dig fra andre jobsøgende og er en af de vigtigste ting i hele jobsøgningsprocessen. Men hvilke oplysninger skal egentlig fremgå? Hvordan strukturer du det, så det bliver læst? Se vores tips og vores eksempel på det gode CV!

Det gode CV er klart

CV’et fungerer som en liste, der fortæller arbejdsgiveren om din erhvervserfaring og kompetencer. CV’et bør derfor primært være informativt. En jobansøgning bliver derimod brugt til at udnytte din kreativitet i at sælge dine faglige og personlige kompetencer!

Vær opmærksom på læsbarheden af dit CV. Husk at rekrutteringskonsulenten ikke kender dig og kan ikke læse mellem linjerne.

Selvom du ikke pryder dit CV med farver og visuelle elementer, er det stadig værd at være opmærksom op tekstformatering. Fed- og kursiv-formater samt tilstrækkelig linjeafstand er nemme måder at forbedre læsbarheden af dit CV.

Skal du skrive dit CV, men er i tvivl om, hvordan du skal opbygge det? Download vores CV-eksempel her

Et godt CV bør indeholde:

  • Kontaktinformation
  • Uddannelse
  • Erhvervserfaring
  • Andre kvalifikationer
  • Kurser og certificering
  • Sprog og kompetencer
  • Øvrig
  • Referencer

Sådan skriver du et godt CV

Et CV skal være kort, præcist og give et klart billede af dig som person og dine kompetencer. Generelt bør det ikke være længere end to sider. Strukturen skal være logisk at følge uanset, hvem der læser den, så sørg for, at den er let at forstå og tydelig - den person, der modtager både ansøgningen og CV'et, skal kunne følge dine tidsperioder for uddannelse, erhvervserfaring, frivilligt arbejde eller andre gennemførte aktiviteter uden besvær. Derfor er det vigtigt, at du ikke opsæter dette i kronologisk række, men omvendt kronologisk rækkefølge - det vil sige den nyeste uddannelse eller seneste arbejde først.

Kontaktoplysninger

Køn, civilstatus, familieoplysninger, religion, fødselsdagsdato eller adresse kræves ikke i et CV. I stedet skal dit telefonnummer, e-mail og dit officielle navn stå klart og være let at finde.

Uddannelse

I dette afsnit skal du angive skolens navn, placering, studieretning, niveau og tidsperiode. Hvis du ikke har gennemført uddannelsen, skal du oplyse, hvornår du afslutter din uddannelse - eventuelt antallet af opnåede studiepoint. Start med en præsentation af din seneste eller aktuelle uddannelse. Hvis du har en længere uddannelse, er det ikke nødvendigt at inkludere gymnasiel uddannelse.

Erhvervserfaring

Gør det samme som i uddannelsesafsnittet - angiv firmanavn, tidsperiode og hvilken stilling du har haft. Når du skal vælge, hvilke tidligere jobs du skal skrive på dit CV, afhænger det af, hvor langt du er i din karriere. Hvis du ikke har arbejdet særlig længe, kan al erhvervserfaring være relevant at nævne. Hvis du derimod allerede har et par års erhvervserfaring, behøver du ikke nævne alle de jobs, du har haft. En god huskeregel er at fremhæve den erhvervserfaring, som er relevant for den aktuelle stilling, du søger. Beskriv her på en overskuelig måde, hvilke arbejdsopgaver du har haft, dine ansvarsområder og dine resultater.

Andre kvalifikationer

Har du brugt din studietid på frivilligt arbejde eller deltaget i nogen foreninger? At være frivillig ved siden af studierne er ofte en god indikation på, at du er en engageret person og kan arbejde effektivt. Skriv gerne kort om din erfaring i foreninger, organisationer, udvalg eller lignende. Alt erfaring er god erfaring, og dokumenterede resultater og tal kan forstærke arbejdsgiverens indtryk af dig som aktuel kandidat for stillingen.

Vidste du at...

Hos os kan du oprette en jobagent. Det vil sige, at du får besked, når der dukker ledige stillinger på, som matcher dine præferencer. Over 150.000 young professionals har startet sin karriere med Academic Work. Det kan du også! Opret en jobagent i dag og få skræddersyede jobanbefalinger direkte i din indbakke. Læs om, om hvordan det er arbejde gennem Academic Work, og registrér dit CV i vores database. Nemt og smart!

Opret en jobagent

Kurser og certificering

Har du deltaget i et kursus, som kan være relevant for stillingen, kan det bidrage til, at du rykker op i bunken af ansøgninger. Skriv måned og år for kurset, titlen og indhold på kurset og eventuel certificering.

Sprog og andre kompetencer

Skriv ned, hvilke sprog du behersker, og på hvilket niveau, du befinder dig på. En almindelig måde at bedømme niveauet på er henholdvis: grundlæggende, gode kundskaber, meget gode kundskaber og flydende/modersmål. Start med det, du er bedst til. Hvis du har nogle kompetencer, der er relevante for stillingen - eksempelvis IT-kompetencer - er det en god idé at angive forskellige software- og programmeringssprog, som du mestrer.

Øvrig

Under dette punkt kan du skrive informationer, som ikke passer under nogle af de andre punkter. Dette kan for eksempel være forskellige typer kørekort eller relevante fritidsinteresser. Husk at du skal præsentere dig selv i ansøgningen, så det er ikke nødvendigt at skrive lange sætninger eller afsnit om dette. Inkludér kun de dele, der er relevante for stillingen.

Referencer

Tænk over, hvilke personer som kan beskrive dig og dine kompetencer på den bedst mulige måde. Det kan eksempelvis være tidligere ledere, kollegaer eller vejledere. Afstem altid med de personer, du nævner som referencer. På den måde er de forberedt på at blive kontaktet af rekrutteringskonsulenten. Læs mere om, hvordan du forbereder dine referencer.

Har du brug for flere jobsøgningstips?

Tips til jobansøgning

Din jobansøgning er et supplement til dit CV. Det er frem for alt her, du skal motivere og fremhæve, hvorfor du søger den annoncerede stilling.

Skriv en god ansøgning

CV-billede eller ej

Skal du inddrage et billede i dit CV eller ej? Vi giver vores bedste tips, herunder hvordan du tager et godt billede.

CV-billede: Tips og anbefalinger

Kompetencebaseret interview - hvad er det og hvordan forbereder jeg mig?

I Academic Work anvender vi kompetencebaseret interviews. Læs mere om, hvad det går op på og bliv klogere på vores fem tips til forberedelse inden interview.

Om kompetencebaseret interview
Del artikel