My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Jobsøgning
Jobsøgning

Hvordan takker jeg nej til et job efter samtale?

Hvis du er en aktiv jobsøger, er du sikkert opmærksom på, at du vil forbedre dine chancer, hvis du ansøger om mere end en stilling. Nogle af de stillinger, du søger, vil du virkelig gerne have, og andre søger du måske, fordi nogle dele af stillingen er interessante, men ikke alle. Uanset hvad, kan du pludselig være involveret i flere forskellige rekrutteringsprocesser. Og du kan endda blive tilbudt to forskellige stillinger på samme tid. Hvad gør du så?

Sig nej, når det ikke føles rigtigt

Selvfølgelig er det okay at sige nej – det handler om din karriere! Ofte kan det være, at du først under samtalen forstår, hvad stillingen faktisk går ud på, eller hvordan virksomheden eller gruppen, du skal arbejde i, fungerer. For at udvikle sig og trives på en arbejdsplads, skal det føles rigtigt – opgaver, arbejdstid, virksomhedskultur, løn og så videre. Hvis stillingen ikke føles rigtigt fra starten, kan det i nogle tilfælde være godt at fortælle, hvad du tænker allerede efter den første samtale. Både for din egen skyld og for virksomhedens skyld.

Vær ærlig om, hvorfor du tøver med stillingen eller endda vælger at sige nej. Måske er der noget, du er bekymret for, der kan løses. Hvis du vælger at sige nej, skal du huske, at rekrutteringseksperten, du har mødt, sandsynligvis vil være ansvarlig for flere stillinger i fremtiden og derefter kan matche dig med en position, der passer bedre til dig.

Sådan takker du nej til et jobtilbud

Hvis du er kommet så langt i processen, at du faktisk tilbydes en stilling, du ikke er interesseret i, skal du selvfølgelig sige nej. Du kan sige, at du er taknemmelig for tilliden og muligheden, men at det ikke føles helt rigtigt for dig. Giv, som tidligere nævnt, en forklaring på hvorfor. Er det noget specielt, der fik dig til at sige nej, eller var det, at du havde tid til at få et andet stillingstilbud, der føltes endnu bedre. Hvis du har muligheden, skal du unde dig selv at være kræsen med din potentielle arbejdsgiver. Stol på din mavefornemmelse og dit indtryk.

Svært at takke nej, når flere processer falder sammen?

Måske er du involveret i flere processer, hvor du ikke er lige langt i dem alle. Ofte har du en fornemmelse af, hvilken en af stillingerne, du har ansøgt om, du helst vil have, men måske er lige præcis den proces lige startet, mens du samtidig får at vide, at du har fået en af de andre stillinger. Dette er en vanskelig situation, fordi du hellere ikke vil afvise et tilbud uden at vide med sikkerhed, at du får et andet, bedre tilbud. Hvis du ved, at du inden for få dage får et svar på den stilling, du mest ønsker, kan det være en god idé at fortælle arbejdsarbejdsgiveren, der venter på dit svar. Så sig, at du har rigtig svært ved at tage en beslutning, før du har alt på plads. På samme måde kan du også spørge, om det er muligt at fremskynde proces nummer to.

Sommetider passer timingen dog ikke, og du bliver derfor nødt til at tage en beslutning uden at have muligheden for at vente på andre processer. Stol på din mavefornemmelse – hvor kan du se dig selv i fremtiden? Hvor tror du, du vil trives bedst? Hvor er udviklingsmulighederne? Hvordan ser rejsetiden ud? Du vil aldrig kunne være helt sikker, stol på dig selv og brug de kontakter hos de arbejdsgivere, du har mødt, i fremtiden.

Leder du efter nyt job?

Vi har hjulpet mange studerende og akademikere i starten af karrieren med at finde et job. Vil du tage det næste skridt i karrieren? Hvis du opretter en jobagent gennem os, sender vi personlige jobanbefalinger direkte i din indbakke. Let og smart!

Opret en jobagent

Din karrierepartner

Skal vi være din karrierepartner? Vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job! Når du er konsulent hos os har du mulighed for at prøve forskellige roller, du opbygger dit netværk og vi tilbyder karriererådgivning. Læs mere om, hvordan det er at arbejde som konsulent hos os.

Se vores ledige stillinger