My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Jobsøgning

Kompetencebaseret interview – hvad er det og hvordan forbereder jeg mig?

Ligesom i en traditionel jobsamtale, skal du under en kompetencebaseret samtale fortælle om dig selv og dine personlige egenskaber, men du kommer også til at give eksempler på, hvornår du har udvist egenskaberne og kompetencerne. Læs videre for at lære mere og få vores 7 bedste tips inden interviewet!

Hvad er et kompetencebaseret interview?

På Academic Work bruger vi kompetencebaserede interviewteknikker. Det betyder, at vi udover formelle krav, såsom erhvervserfaring og uddannelse, vil sætte stort fokus på dine egenskaber, såkaldte personlige kompetencer, under interviewet. Vi gør dette ved for eksempel at spørge om specifikke situationer, du har været igennem, hvor du har brugt de kvaliteter, som der kræves, for at kunne udføre arbejdet i den stilling, du har søgt.

Derfor er det fordelagtigt for dig som jobsøger

Psykolog Albert Ellis, grundlægger af kognitiv adfærdsterapi, udtrykte det kortfattet: "Den bedste måde at forudsige fremtidig adfærd på er at undersøge tidligere adfærd." Ved at fortælle om dine tidligere erfaringer, og hvordan du har handlet i forskellige situationer, giver du arbejdsgiveren en større forståelse af, hvem du er, hvilken viden du har, og hvor godt du vil udføre og trives i din nye rolle.

Under en kompetencebaseret samtale skal alle kandidater besvare de samme spørgsmål. På den måde sikrer vi en retfærdig samtale, hvor vi altid starter med de samme parametre. Hvis du mangler erhvervserfaring eller de tekniske krav, der kræves, er dette en god chance for at fremhæve andre færdigheder, du besidder, og som også er vigtige for stillingen. Kompetencebaseret interviewteknik reducerer også risikoen for, at arbejdsgiveren drager for hurtige konklusioner, hvis du egnet til jobbet, inden fe får det komplette billede.

Kompetencebaseret spørgsmål

Langt de fleste spørgsmål, du får stillet, begynder med ”Fortæl om en situation, hvor du…, Giv et eksempel på en lejlighed, hvor du…”. Formålet med disse typer spørgsmål er, at vi skal forstå situationen, hvorfor du handlede som du gjorde og hvad resultatet blev. Det er vigtigt, at du giver så konkrete eksempler som muligt. Undgå derfor svar som ”Det sker hver dag…”. Prøv i stedet at finde ud af en bestemt situation. Her er et par eksempler på kompetencebaserede interviewspørgsmål:

 • Fortæl om en situation, hvor du påtog dig et ekstra ansvar

Det kan både være individuelt ansvar, men også i ansvar med andre, for eksempel projektarbejde i skolen eller på tidligere arbejdspladser

 • Fortæl om en opgave, hvor du skulle vælge mellem forskellige løsningsforslag

Forklar, hvilke overvejelser du gjorde dig om de forskellige forslag, hvorfor du valgte netop løsningsforslag og hvad resultatet blev. Du kan også fortælle, hvordan du ser på dine handlinger i dag, hvad du lærte og om du havde handlet anderledes i dag.

 • Fortæl om den sidste gang, du indså, at noget du var ansvarlig for, ikke lykkedes

Fortæl om begivenheden og hvad der skete. Husk, at en mulig fejl ikke behøver at være en stor dramatisk begivenhed – det vigtigste er det, du har fået ud af det, og om det har ændret eller påvirket dig som person.

Læs også: "Spørgsmål til jobsamtale"

Hvilke kompetencer undersøges?

Naturligvis afhænger de nøjagtige kompetencer, der kræves, af stillingen, men der er fire hovedområder, som vi går ud fra under vores kompetencebaseret interview:

 • Personlige evner, såsom modenhed og udholdenhed
 • Medmenneskelige evner, såsom evnen til at arbejde sammen eller skabe relationer
 • Opgaverelaterede evner, såsom struktur eller fleksibilitet
 • Organisationsrelaterede evner, såsom initiativ eller strategi

Det er værd at nævne, at ikke alle hovedområder bliver behandlet i alle interviews men er baseret ud fra stillingen.

7 tips inden dit kompetencebaseret interview

 1. Kompetencebaserede interviewspørgsmål kan føles vanskelige, især hvis du ikke er forberedt på spørgsmålene. Vi kender til det, så tag dig tid til at tænke på et konkret eksempel. Du behøver ikke skynde dig med at svare.
 2. Kom med så konkrete eksempler som muligt, og husk, at de kan både komme fra arbejdsliv, studier og privatliv.
 3. Gennemgå jobannoncen før interviewet og overvej, hvilke egenskaber og erfaringer, der kunne være vigtige for stillingen. Prøv derefter under interviewet at fremhæve eksempler på, hvornår du har udvist disse kompetencer.
 4. Det er let at blive stresset over ikke at finde det ”perfekte eksempel”. Husk derfor, at dine eksempler ikke nødvendigvis behøver at være dramatiske og storslåede; det vigtige er, at du kan vise, at du har lært noget.
 5. Vær ikke bange for at fortælle om en situation, hvor den ikke gik som planlagt; det er din handling bagefter og resultatet af din handling, der er vigtig.
 6. Læs om arbejdsgiveren. Kendskab til virksomheden i kombination med informationen, som står i jobannoncen, hjælper dig med at komme med relevante eksempler.
 7. Ærlighed er den bedste strategi under et kompetencebaseret interview. Det kan være fristende at prøve at fremstå som perfekt, men husk at opfølgningsspørgsmål ofte afslører dig.
AW_image23_1200x600px.jpg

Skal du til jobsamtale? Læs vores tips til, hvordan du forbereder dig

Forberedelse til jobsamtale