My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Jobsøgning

Kend dine rettigheder som jobsøgende – disse spørgsmål må ikke blive stillet til jobsamtalen

Hvor gammel var du, da du færdiggjorde din uddannelse? Bor du alene eller sammen med en partner? Og har du tænkt dig at stifte familie? Disse spørgsmål kan virke harmløse, men de er i virkeligheden en krænkelse af dine rettigheder som kandidat. Derfor har vi opsat en liste over jobsøgendes rettigheder, så du som ansøger ved præcis, hvad du kan og ikke blive spurgt om. Vi forklarer også, hvad du skal gøre, hvis intervieweren stiller dig et upassende spørgsmål.

Loven beskytter dig ikke altid

Jobsamtaler kan udvikle sig til at blive samtaletaleagtige. Det negative er, at den fordybede diskussion glider ind i gråzoner om emner, der ikke engang er i nogen grad relateret til rollen. Dine svar på disse spørgsmål kan have en større effekt på rekrutteringskonsulentens valg, end du er klar over.

– Skjulte fordomme har vist sig at påvirke en ansøgers vurdering og rekrutteringsbeslutningen ifølge forskning. Når det kommer til et emne, der er ekstremt følsomt og personligt, såsom seksuel identitet eller religion, tror jeg, at fordomme adskiller individer endnu mere skarpt. Ingen af disse emner har plads i rekrutteringsprocessen,” siger Marlene Hansen, som er Head of People & Performance i Academic Work.

Heldigvis er der en lov på plads for at beskytte jobsøgende mod dårlige situationer. Men loven er måske ikke altid nok til at beskytte dig, især hvis du ikke er klar over dine rettigheder, så vi har sammensat en klar tjekliste over dine rettigheder som jobsøgende.

Følgende emner er forbudt om at blive spurgt om i en jobsamtale

Politisk holdning eller involvering – for eksempel hvilket politisk parti ansøgeren støtter

Alder – for eksempel hvor gammel personen var, da de blev færdiguddannet

Parforhold – om personen prioriterer parforhold frem for arbejde eller hvilket job partneren har

Boligforhold – om personen bor alene eller sammen med en partner

Forældre og børn – hvilket felt personens forældre arbejder inden for? Eller hvor mange børn personen har?

Race – hvor personen stammer fra? Eller hvilket land ansøgerens forældre kommer fra

Sygdomme – for eksempel om ansøgeren tager medicin til daglig

Seksuel identitet – om ansøgeren dater og i så fald hvem

Fagforening – for eksempel hvilken fagforening ansøgeren er medlem af

Graviditet – om personen venter barn? Eller tænker at stifte familie

Allergier – allergi anses som personfølsomt data, som du ikke behøver tale om under jobsamtalen

Er der en situation, hvor de foregående spørgsmål kan blive stillet?

Ja, men kun i sjældne tilfælde. Nogle spørgsmål er tilladt, hvis de er relateret til jobbets særlige forhold og jobbets ydeevne. Hvis du for eksempel søger en stilling i et politisk parti, er det okay at blive spurgt ind til dine politiske holdninger.

– En god tommelfinger er, at hvis et spørgsmål føles fuldstændig irrelevant og uhensigtsmæssigt for rollen, er det næsten sikkert det. Du har ret til som ansøger at spørge intervieweren, hvorfor de pågældende oplysninger er relevante for virksomheden, og at afslå et svar, hvis du ønsker det.” siger Marlene.

Hvad hvis mine rettigheder bliver krænket?

Hvis du synes, spørgsmålet er upassende, eller hvis du ved, at det krænker dine rettigheder, kan du altid nægte at svare. Da det kan føles ubehageligt at stille spørgsmålstegn ved eller nægte at svare en interviewer, har vi listet et par forskellige svar, du kan bruge:

  • Jeg synes ikke, spørgsmålet er relevant for rollen, så jeg vælger ikke at svare.
  • Jeg er ikke sikker på, hvordan det hænger sammen med stillingen. Kan du måske forklare, hvorfor du gerne vil vide det?
  • Jeg ved, at spørgsmål som disse ikke er tilladt at spørge ind til. Jeg er lidt nysgerrig om, hvordan dette er relevant i denne sammenhæng?

Din karrierepartner

Som din karrierepartner er det vigtigt for os i Academic Work, at alle får en retfærdig rekrutteringsproces, hvor alle spørgsmål er relevante for stillingen – og at ingens rettigheder bliver krænket under jobsamtalen.

Vidste du at...

Gennem Academic Work kan du oprette en jobagent. Det vil sige, at du får besked, når der dukker ledige stillinger på vores jobside, som matcher dine præferencer. Vi har hjulpet mange studerende og akademikere med det næste skridt i karrieren. Er du interesseret at få jobanbefalinger fra os? Så kan du oprette en jobagent - det er nemt og smart!