My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
For virksomheder

Skræddersy din arbejdskraft: Hvorfor du bør rekruttere efter kompetencer og ikke erfaring

Dagens virksomheder udvikler sig kontinuerligt i et hurtigt tempo. Derfor har de behov for en arbejdskraft, som kan udvikle sig med dem. Virksomheder, som satser på kompetencebaseret rekruttering, vil kunne opbygge en arbejdskraft, som er bedre rustet for fremtiden.

Mange virksomheder oplever i dag drastiske ændringer og arbejder hårdt for at følge med udviklingen i teknologien, digitaliseringen, automatiseringen og øget globalisering. Og Covid-19-pandemien har fremskyndet denne udvikling. Derfor er det også på tide med en drastisk ændring i måden, virksomhederne håndterer rekruttering på, for aktivt at skræddersy arbejdskraften, der er nødvendig for fremtiden.

En fremtidssikker arbejdskraft

Din virksomhed kan få problemer, hvis din rekrutteringsstrategi ikke er opdateret. Ved traditionel rekruttering erstattes gamle medarbejdere med personer, som ligner dem, som sad med jobbet tidligere. Dette fører til en ”stillestående” arbejdskraft, der mangler kompetencer til at imødekomme virksomhedens langsigtede behov.

En nylig undersøgelse foretaget af Gartner Research viste, at kun 29% af de nyansatte har de kompetencer, der kræves i deres nuværende rolle, og kun 23% havde de nødvendige kompetencer for fremtiden. Endnu mere bekymrende var, at kun 16% af de nyansatte havde begge dele.

Hvad er løsningen på denne problemstilling? Stop med at ansætte for at besætte stillinger, og begynd at ansætte for at udfylde manglen på kompetencer. For at gøre dette skal du vurdere, hvilke kompetencer, der kræves for at nå dine nuværende og fremtidige forretningsmål. Når du har fundet ud af, hvilke kompetencer din virksomhed mangler, kan du derefter rekruttere kandidater, der besidder disse kompetencer.

Fokus på potentiale ikke tidligere erfaring

At skræddersy din arbejdsstyrke betyder at ansætte kandidater baseret på deres potentiale i modsætning til at evaluere dem baseret på tidligere erfaringer, der ikke nødvendigvis siger noget om fremtidig succes.

Traditionel rekruttering fokuserer i høj grad på at finde kandidater med ’relevant erhvervserfaring’, hvor man er på udkig efter erfaring inden for en lignende stilling - og gerne inden for den samme branche. For at opbygge en arbejdskraft, som både er talentfuld og dynamisk, bør rekrutteringskonsulenten se udover direkte relevant erfaring, og i stedet lede efter kandidater, der kan passe bedre til virksomhedens kortsigtede og langsigtede behov. Disse kompetencer kan komme fra erfaring fra en anden branche, fra en uddannelse eller fra tilsyneladende ikke-relevante stillinger, der involverer lignende hårde eller bløde kompetencer, som kræves til stillingen.

Mange virksomheder er usikre på, hvordan de skal vurdere en kandidats potentiale. Et CV siger meget om en persons tidligere erfaring, men hvilke værktøjer kan bruges til at forudsige fremtidig præstation? Hos Academic Work bruger vi kompetencebaserede interviewteknikker til at give os en bedre forståelse af en kandidats muligheder.

Læs mere om vores rekrutteringsproces

Sådan finder du (og beholder) de største talenter

Det kan svært at finde talentfulde kandidater, og det er endnu sværere at beholde dem. Dette gælder især inden for områder med stor efterspørgsel, såsom IT- og teknologi.

At forstå en kandidats bløde kompetencer giver dig værdifuld indsigt ind i deres personligheder, så du kan vurdere, om de passer til din virksomhedskultur og – lige så vigtigt – om din virksomhedskultur og EVP’er (Employer Value Proposition) matcher deres ønsker og forventninger.

Det er vigtigt at sikre sig, at en kandidat passer til din virksomhed, da det skaber medarbejderengagement, og dermed opbygger du en stærkere arbejdskraft for fremtiden.

5 måder at skræddersy din arbejdskraft på

  • Find ud af, hvilke kompetencer, som er nødvendige for at nå både kortsigtede og langsigtede mål og opret kandidatprofiler baseret på disse kompetencer
  • Find den rette kandidat baseret på potentiale (overførbare kompetencer og bløde kompetencer) og ikke bare vedkommendes relevante arbejdserfaring.
  • Sørg for, at kandidaten passer ind i virksomhedens kultur, og at virksomhedens kultur og EVP’er opfylder kandidatens forventninger
  • Udvid talentbasen for at få adgang til hele kompetencemarkedet, som du måske ikke har tilgang til gennem de traditionelle rekrutteringsmodeller
  • Vurdér om alternative ansættelsesmodeller (korttidsbemanding, deltidsansættelse etc.) er bedst for at udfylde kompetencehullerne

Vi er eksperter i young professionals

Arbejdsgivere i dag skal forholde sig til, at det er et købermarked. Vores årlige Young Professional Attraction Index (YPAI) viser, at talentfulde kandidater vurderer potentielle beskæftigelsesmuligheder ikke kun med hensyn til løn eller jobkrav, men også virksomhedskultur, CSR og udviklingspotentiale.

At skræddersy din arbejdskraft betyder, at du skal holde dig opdateret på young professionals’ forventninger til arbejdspladsen gennem værktøjer som YPAI og konstant tage imod feedback fra både kandidater og nuværende medarbejdere.

Læs mere om vores Young Professional Attraction Index-undersøgelse, og download vores rapporter, der guider dig i at blive en mere attraktiv arbejdsgiver.

Se udover de traditionelle topkandidater

At ansætte efter kompetencer kræver ofte en udvidelse af din eksisterende talentbase. Jobmesser på uddannelsesinstitutioner har længe været vigtige rekrutteringsarenaer for at finde nye talenter. Men ved at begrænse din søgning til dette marked, går du glip af potentielle kandidater, der muligvis har opnået den nødvendige kompetence gennem livserfaringer, online-kurser og egne projekter. Hos Academic Work ved vi, hvor vi skal lede for at få adgang til det samlede kompetencemarked for en ønsket kandidatprofil. Dette sparer dig tid og penge, samtidig med, at du har adgang til en kandidatbase, som matcher din virksomheds behov.

Lyder kompetencebaseret rekruttering som noget for dig?

Academic Work er både et rekrutterings- og vikarbureau. Vi finder vi ofte ud af, at for at imødegå en virksomheds mangel på kompetencer kan kortidsbemanding være en bedre mulighed end permanent rekruttering. og skræddersyer rekrutteringsprocessen for at give vores kunder maksimal fleksibilitet med minimale udgifter.

Skiftet i tankegangen fra udskiftning af en arbejdskraft til at skræddersy en arbejdskraft vil afspejle sig i hele din virksomhed og skabe store ændringer, som vil styrke mulighederne for at nå de mål, som virksomheden har sat sig. Men endnu vigtigere, det gør det muligt for din virksomhed at forsat være fleksibel og konkurrencedygtig i en verden i konstant forandring.