Netværk
Karrieretips

Fem tips til at opbygge et stærkt netværk

De fleste af os begynder at opbygge vores netværk tidligt i vores karriere, fordi vi ved, hvor værdifulde de bliver – mere end noget andet, så kan dem, vi kender, være med til at forme vores professionelle fremtid. Følgende fem tips vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af det, der kan være et effektivt værktøj til at skubbe din karriere fremad.

1. Netværksopbygning er en tovejs-proces

Vi tænker ofte på det at netværke i forhold til, hvad vi selv kan få ud af det. Men det går i virkeligheden begge veje. Vi får måske forbindelser med andre, fordi vi leder efter muligheder, inspiration eller vejledning. Men hvis de relationer, vi har med vores netværk, skal være gavnlige for begge parter, er vi nødt til at spørge os selv, hvad vi kan bidrage med.

Du tænker måske, at hvis du er ung og ny inden for et bestemt område, så har du ikke meget at tilbyde - men det er langt fra sandheden. Ofte vil arbejdsgiverne gerne have nye og friske perspektiver.

Og hvem er bedre til at give det end en person, der oplever det for første gang? At skrive et blogindlæg til virksomhedens website eller en opdatering på LinkedIn kan være af stor værdi for personerne i dit netværk.

Men uanset hvad du kan tilbyde, så vær gavmild med det – det giver ikke nogen mening at holde din viden for dig selv!

Vær proaktiv og nysgerrig når du skal udvide dit professionelle netværk. Hvem ved, måske er din næste kontakt på LinkedIn lige præcis den person, der skaffer dig drømmejobbet - Christoffer Nielsen, Consultant Manager hos Academic Work.

2. Vær selektiv, men ikke restriktiv

En af de hurtigste måder at få vores netværk til at vokse på er ved at sende så mange forespørgsler til så mange kontakter som muligt, og selvfølgelig godkende alle de forespørgsler, vi får på sider som LinkedIn og Facebook – men spørgsmålet er, om det virkelig er den mest effektive måde at gøre det på?

Selvom du får mange kontakter, vil en sådan tilgang hurtigt gøre det meget vanskeligt at administrere dit netværk.

Sørg endelig for at få kontakter vidt og bredt. Men tænk også over, om det er personer, der kan hjælpe dig? Kan du hjælpe dem? Følger du dem bare, fordi du kender dem, eller er du oprigtigt interesseret i det, de laver?

Prøv at opdele dine kontakter, så du bruger din tid på at interagere med personer, der deler de samme interesser, og som kan hjælpe dig med at udvikle dig og vokse og omvendt. Ved at effektivisere dine forbindelser kan det føre til bedre og mere produktive relationer hele vejen rundt.

3. Netværksopbygning sker ikke kun online

I en tid, hvor alt ser ud til at foregå på internettet, glemmer vi ofte, at vores "virkelige" netværk kan være lige så nyttige som vores onlinenetværk - hvis ikke mere. Vi bruger så meget af vores tid på at oprette forbindelse via LinkedIn, at vi ikke lægger mærke til de værdifulde relationer, der er omkring os, når vi kigger op fra vores skærme – naboer, familiemedlemmer og dem som vi gik i klasse med på gymnasiet er alle en del af vores netværk, og de har forbindelse til andre, der kunne være interessante for os.

Vores forbindelser til dem er altid værd at tage i betragtning, når vi overvejer det næste skridt i vores karriere. Hvor mange af os har fået et praktikophold i enten folkeskolen eller på universitet gennem en af vores forældres venner eller en moster eller onkel, der arbejdede i en branche, vi synes var spændende?

En god måde at gøre status på er at lave en liste over nogle mennesker, du kender, og de organisationer, de er en del af. Derfra kan du hurtigt kortlægge, hvor deres interesser overlapper med dine og dermed se de potentielle netværksmuligheder. Da vi allerede har stærke personlige relationer til mange af de personer, der omgiver os, kan det være nogle af de mest nyttige kontakter, vi kan få.

4. Vær tilgængelig

Med vores "always-on"-kultur kan det måske svært at forestille sig, men der var engang, hvor vi kunne gå fra kontoret om fredagen og ikke kunne kontaktes, før vi vendte tilbage til vores skrivebord mandag morgen. Og selvom personerne i vores netværk ikke forventer et øjeblikkeligt svar på en besked, som de sender sen aften, foretrækker de ofte hurtige svar på deres forespørgsler.

Den type forespørgsler, vi får fra vores netværk, varierer. Nogle skal måske bruge en anbefaling eller kontakter os for at høre, om vi kunne være interesseret i at samarbejde med dem. Andre kan være interesseret i at høre mere om et projekt, vi var involveret i, eller en artikel, vi delte på de sociale medier for et par måneder siden.

Uanset hvad, så er det næsten altid muligt at give et hurtigt svar – selvom det kun er for at sige "Beklager, men jeg kan ikke hjælpe dig" eller "Jeg vender tilbage til dig senere". Du vil erfare, at dit netværk sætter pris på, at du tager dig tid til det. Ingen ønsker at blive efterladt på "læst".

5. Vær facilitator, ikke gatekeeper

Vi kender alle den person, der kender alle, og som muligvis kunne hjælpe os med at nå vores drømme og mål, men som nidkært beskytter oplysningerne, som var de Gollum i "Ringenes Herre".

Du tigger dem måske om den introduktion, du tror, du har brug for, eller om en henvisning, du mangler, men de nægter stædigt at åbne porten og lade dig passere gennem. Det er faktisk det modsatte af at netværke – vær i stedet facilitator, ikke gatekeeper.
Gatekeeping handler om at kontrollere adgangen til andre mennesker eller informationer, og selvom vi måske ikke er klar over det, er vi alle sammen gatekeepere i en vis udstrækning. Det er dog vigtigt at huske, at vi skal være forsigtige, når vi gør brug af den slags magt. Vi skal også være forsigtige, når vi deler vores kontakter eller anbefaler en person til et job – nogle personer vil bare gerne have adgang til vores adressebog, og hvis nogen, vi anbefaler, viser sig at være dårlige til det, de blev anbefalet til, kan det stille os i et uheldigt lys.

Men for det meste sætter de fleste pris på en person, der er generøs med sin tid og sine kontakter, og du kan erfare, at det genererer en enorm mængde goodwill, efterhånden som du bevæger dig fremad i din karriere. Hvis du gør det for andre, vil du opleve, at de gengælder tjenesten. Og så ved du, at dit netværk fungerer som det skal.

Leder du efter nyt job?

Vi har hjulpet mange studerende og akademikere i starten af karrieren med at finde et job. Vil du tage det næste skridt i karrieren? Hvis du opretter en jobagent gennem os, sender vi personlige jobanbefalinger direkte i din indbakke. Let og smart!

Opret en jobagent

Din karrierepartner

Skal vi være din karrierepartner? Vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job! Når du er konsulent hos os har du mulighed for at prøve forskellige roller, du opbygger dit netværk og vi tilbyder karriererådgivning. Læs mere om, hvordan det er at arbejde som konsulent hos os.

Se vores ledige stillinger

Læs også: Brug LinkedIn til at netværke

Det er en god idé at være aktiv på LinkedIn, når du er jobsøgende. Her kan du øge dine chancer for at finde den næste spændende jobmulighed! Derfor er det godt, at din profil følger en klar struktur - så vil det blive lettere for rekrutteringskonsulenter at finde og tolke din profil!