Karriere

Fem tips til at opbygge et stærkt netværk

De fleste af os begynder at opbygge vores netværk tidligt i vores karriere, fordi vi ved, hvor værdifulde de bliver – mere end noget andet, så kan dem, vi kender, være med til at forme vores professionelle fremtid. Følgende fem tips vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af det, der kan være et effektivt værktøj til at skubbe din karriere fremad.

1. Netværksopbygning er en tovejs-proces

Vi tænker ofte på det at netværke i forhold til, hvad vi selv kan få ud af det, men det går i virkeligheden begge veje, og det, vi kan tilbyde, er lige så vigtigt som de muligheder, der eventuelt kommer vores vej. Vi får måske forbindelser med andre, fordi vi leder efter muligheder, inspiration eller vejledning. Men hvis de relationer, vi har med vores netværk, skal være gavnlige for begge parter, er vi nødt til at spørge os selv, hvad vi kan bidrage med.

Det kan hævdes, at hvis man er ung og ny inden for et bestemt område, så har man ikke meget at tilbyde, men det er langt fra sandheden – ofte vil arbejdsgiverne gerne have et nyt, friskt perspektiv på alt fra deres produktsortiment til deres personalepolitik, og hvem er bedre til at give det end en person, der oplever det for første gang? At skrive et blogindlæg til virksomhedens website eller en opdatering på LinkedIn kan være af stor værdi for personerne i dit netværk.

Men uanset hvad du kan tilbyde, så vær gavmild med det – det giver ikke nogen mening at holde din viden for dig selv!

2. Vær selektiv, men ikke restriktiv

En af de hurtigste måder at få vores netværk til at vokse på er ved at sende så mange forespørgsler til så mange kontakter som muligt, og selvfølgelig godkende alle de forespørgsler, vi får på sider som LinkedIn og Facebook – men spørgsmålet er, om det virkelig er den mest effektive måde at gøre det på?

Selvom du får mange kontakter, vil en sådan tilgang hurtigt gøre det meget vanskeligt at administrere dit netværk.

Sørg endelig for at få kontakter vidt og bredt – hvem vil ikke gerne være forbundet med Bill Gates på LinkedIn? – og vær gavmild, når du får forespørgsler fra andre, men tænk lidt over, hvem du opretter forbindelse med. Er det personer, der kan hjælpe dig? Kan du hjælpe dem? Følger du dem bare, fordi du kender dem, eller er du oprigtigt interesseret i det, de laver?

Prøv at opdele dine kontakter, så du bruger din tid på at interagere med personer, der deler de samme interesser, og som kan hjælpe dig med at udvikle dig og vokse og omvendt. Ved at effektivisere dine forbindelser kan det føre til bedre og mere produktive relationer hele vejen rundt.

3. Netværksopbygning sker ikke kun online

I en tid, hvor alt ser ud til at foregå på internettet, glemmer vi ofte, at vores "virkelige" netværk kan være lige så nyttige som vores onlinenetværk, hvis ikke mere. Vi bruger så meget af vores tid på at oprette forbindelse via Instagram og LinkedIn, at vi ikke lægger mærke til de værdifulde relationer, der er omkring os, når vi kigger op fra vores skærme – naboer, familiemedlemmer og dem, som vi har dyrket sport eller spillet musik med, eller som vi gik i klasse med på gymnasiet, er alle en del af vores netværk, og de har forbindelse til andre, der kunne være interessante for os.

Vores forbindelser til dem, uanset om det er gennem en forening, en organisation eller en sportsklub, kan være lige så nyttige som dem, vi mødte på en konsulentopgave eller en messe, og det er altid værd at tage dem i betragtning, når vi overvejer det næste skridt i vores karriere. Hvor mange af os har fået et praktikophold i enten folkeskolen eller på universitet gennem en af vores forældres venner eller en moster eller onkel, der arbejdede i en branche, vi synes var spændende?

En god måde at gøre status på er at lave en liste over nogle mennesker, du kender, og de organisationer, de er en del af. Derfra kan du hurtigt kortlægge, hvor deres interesser overlapper med dine og dermed se de potentielle netværksmuligheder. Da vi allerede har stærke personlige relationer til mange af de personer, der omgiver os, kan det være nogle af de mest nyttige kontakter, vi kan få.

4. Vær tilgængelig

Med vores "always-on"-kultur kan det måske svært at forestille sig, men der var engang, hvor vi kunne gå fra kontoret om fredagen og ikke kunne kontaktes, før vi vendte tilbage til vores skrivebord mandag morgen. Det er ikke længere tilfældet, og selvom personerne i vores netværk ikke forventer et øjeblikkeligt svar på en sms, de sender kl. 3 om morgenen, foretrækker de ofte hurtige svar på deres forespørgsler.

Den type forespørgsler, vi får fra vores netværk, varierer. Nogle skal måske bruge en anbefaling eller kontakter os for at høre, om vi kunne være interesseret i at samarbejde med dem. Andre kan være interesseret i at høre mere om et projekt, vi var involveret i, eller en artikel, vi delte på de sociale medier for et par måneder siden. Uanset hvad, så er det næsten altid muligt at give et hurtigt svar, og det er da også at foretrække – selvom det kun er for at sige "Beklager, men jeg kan ikke hjælpe dig" eller "Jeg vender tilbage til dig senere", så vil du erfare, at dit netværk sætter pris på, at du tager dig tid til det. Ingen ønsker at blive efterladt på "læst".

5. Vær facilitator, ikke gatekeeper

Vi kender alle den person, der kender alle, og som muligvis kunne hjælpe os med at nå vores drømme og mål, men som nidkært beskytter oplysningerne, som var de Gollum i "Ringenes Herre".

Du tigger dem måske om den introduktion, du tror, du har brug for, eller om en henvisning, du mangler, men de nægter stædigt at åbne porten og lade dig passere gennem. Det er faktisk det modsatte af at netværke – vær i stedet facilitator, ikke gatekeeper.
Gatekeeping handler om at kontrollere adgangen til andre mennesker eller informationer, og selvom vi måske ikke er klar over det, er vi alle sammen gatekeepere i en vis udstrækning. Det er dog vigtigt at huske, at vi skal være forsigtige, når vi gør brug af den slags magt. Vi skal også være forsigtige, når vi deler vores kontakter eller anbefaler en person til et job – nogle personer vil bare gerne have adgang til vores adressebog, og hvis nogen, vi anbefaler, viser sig at være dårlige til det, de blev anbefalet til, kan det stille os i et uheldigt lys.

Men for det meste sætter de fleste pris på en person, der er generøs med sin tid og sine kontakter, og du kan erfare, at det genererer en enorm mængde goodwill, efterhånden som du bevæger dig fremad i din karriere. Hvis du gør det for andre, vil du opleve, at de gengælder tjenesten. Og så ved du, at dit netværk fungerer som det skal.

Brug LinkedIn til at netværke

Det er en god idé at være aktiv på LinkedIn, når du er jobsøgende. Her kan du øge dine chancer for at finde den næste spændende jobmulighed!

Læs mere
Del artikel