My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Karrieretips

Få mest ud af din løn - find balance mellem indtægter og udgifter

Når du efter flere år som fattig studerende endelig får dit første job og din første løn, ændrer alt sig. Men hvordan får du mest muligt ud af din løn? Vi har taget en snak med en finansiel rådgiver!

Vi arbejder hårdt og fortjener at blive belønnet for det. Men det samtidig værd at huske på, at der kommer mange flere lønudbetalinger i fremtiden – og derfor er det godt at planlægge at spare lidt op.

– En af de bedste ting vi kan gøre, er at huske, at det ikke er så længe siden, du var studerende uden en masse penge på hånden. I den tid lærer de fleste af os at lægge budget og leve billigt, og det er en god idé ikke at opgive det helt, når vi har lidt flere penge til rådighed, forklarer Ylva Yngveson, der er selvstændig privat finansiel rådgiver.

Det kan være fristende at købe en ny mobiltelefon, kabel-tv eller noget helt tredje på afbetaling, men det giver sjældent økonomisk mening.

– Når du først har underskrevet disse forpligtelser, sidder du fast med dem, og de er måske ikke lige så gode tilbud på længere sigt. Det kan ende med at begrænse dig meget, især hvis du har andre planer.

Spar penge mens du har muligheden

Ylva mener, at når man starter sin karriere starter man at tænke over de større investeringer i livet, såsom at købe hus, lejlighed, bil eller stifte bil. Her er det vigtigt, at der er nogle penge i banken, før man begynder at tænke over disse ting.

– Du vil sandsynligvis aldrig have en bedre økonomisk situation end i de første fem år af din karriere, så det er en god idé at spare penge, mens du kan. Næste gang du har så mange penge igen, vil det sandsynligvis være, når dine børn er vokset op og flyttet ud, siger Ylva.

Det er svært at sige nøjagtigt, hvilken procentdel af vores løn vi skal forsøge at spare hver måned – forskellige mennesker har forskellige omstændigheder og forpligtelser, men vi burde alle forsøge at spare lidt op.

– Tanken om, at vi skal forsøge at spare mindst 10 procent, er populær – vi kan sige, at når vi forbruger, kommer vi andre til gode, men når vi sparer, drager vi selv fordel. Nogle omkostninger ved vi kommer, mens vi ikke kan forudsige andre – vi ved, at vi måske vil tage en ferie eller købe julegaver, men vi ved aldrig, hvornår vores mobiltelefon holder op med at virke og skal udskiftes.

Ylva foreslår at lægge noget af vores opsparing på en opsparingskonto og overveje ting som investeringer og mere langsigtet opsparing.

– Renterne har været meget lave i lang tid, så der er næppe noget at vinde ved at have penge på en konto. For dem, der er vidende om de finansielle markeder, kan aktier være en god idé, men ellers er gensidige fonde en god mulighed.

Dagens arbejdsmarked er anderledes

Mens vores forældre og bedsteforældre måske har arbejdet for den samme virksomhed i hele deres karriere, ser dagens arbejdsmarked meget anderledes ud, og det er sandsynligt, at vi vil have en række forskellige arbejdsgivere.

– Hver gang du skifter arbejdsgiver, skal du sørge for, at du ved nøjagtigt, hvad situationen er, når det gælder løn og rettigheder, pensioner og så videre. Det er normalt i din økonomiske interesse at vælge en arbejdsgiver med en kollektiv forhandlingsaftale, og at skifte job kan være en måde at få lønstigning på.

– Husk, at det er meget vanskeligt at få en betydelig lønforhøjelse, når du først er startet hos en bestemt arbejdsgiver – den løn, du starter på, vil næsten altid være standarden for, hvad du kan forvente i fremtiden, siger Ylva.

Muligheden for at vi skifter job er også noget at overveje, når vi køber hus eller lejlighed.

– Det første du skal tænke på er – er dette et stabilt job og skal jeg blive her? For det meste går ejendomspriserne ikke ned i store byområder, men du ved aldrig – og hvis du er nødt til at rejse på et tidspunkt, hvor markedet er lavt, får du muligvis ikke tilbage, hvad du har betalt for det. Og det er en risiko, som du skal være opmærksom på.

For Ylva er en af de vigtigste ting at være sikker på din egen værdi og at sikre, at den, du arbejder for, begge anerkender den værdi, og at de drager fordel af den.

– Den eneste ting, du kan gøre, der påvirker din private økonomi mest, er at gøre dit allerbedste, uanset hvilket job du får. Du får sandsynligvis ikke dit drømmejob med det samme, men ved at arbejde hårdt bliver du belønnet, når du kommer derhen.

Ylvas bedste tips for en bedre økonomi

  1. Lav et budget – og hold dig til det!
  2. Tænk grundigt, inden du forpligter dig til langsigtede kontrakter
  3. Spar penge til uforudsete udgifter
  4. Sørg for, at du er forsikret – indbo, sundhed, rejse osv.
  5. Prøv at spare mindst 10 procent af din løn