My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Karrieretips

Matilda - Fra projektkoordinator til kodningsspecialist på 12 uger

Da det var tid til at forfølge en ny karriere, overvejede Matilda at gå den traditionelle vej. Men efter par måneder inde i universitetslivet (for anden gang), gik det op for hende, at der måske var en bedre måde. Efter 12 intensive uger på AW Academys C# .Net-program arbejder Matilda i dag som Business System Developer for Perrigo Nordic i Stockholm. For Matilda gav denne nye uddannelsesmodel hende mulighed for at følge den mest direkte vej til det, hun drømte om.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?

Mit job handler i bund og grund om at udvikle og vedligeholde de interne datassystemer. Mine "kunder" er de andre afdelinger i virksomheden. Så en helt almindelig dag starter med det, vi kalder en "daily standup" med min nærmeste kollega, hvor vi gennemgår den foregående dag, hvad planerne for dagen er, og om der er problemer, der skal løses. Jeg har typisk et til to møder om dagen med nogen fra en anden afdeling, hvor vi gennemgår deres ønsker om ændringer af systemet. Resten af tiden bruger jeg så på de reelle opgaver, som kan være alt fra at ændre farven på en knap til at udvikle en helt ny funktion. En stor del af jobbet, som ikke er særligt almindeligt, når du arbejder med programmering, er forretningsudvikling. Vi har møder med forskellige afdelinger, hvor vi prøver at forstå deres arbejdsprocesserne, og hvordan vi kan hjælpe med at digitalisere dem.

Hvordan endte du på denne karrierevej?

Før AW Academy studerede jeg faktisk noget helt andet. Jeg har en specialiseret bachelorgrad i antropologi og international udvikling fra University of Sussex i Storbritannien. Jeg blev færdig i 2014 og begyndte derefter at arbejde for Læger uden grænser i Sverige, hvor jeg arbejdede med branding events. Der var jeg i næsten fem år. Jeg var glad for det. Men efter noget tid begyndte jeg at savne at have en hård kompetence. Jeg var generalist, og selvom det føltes som om, at hundredvis af døre stod åbne for mig, så var de reelt ikke helt åbne. Og jeg skulle kæmpe hårdt for at komme igennem dem. Jeg manglede klarhed i min professionelle retning.

Jeg valgte kodning, fordi jeg altid har troet, at det var noget, jeg ville synes om. Jeg elsker logik, problemløsning og sprog. Jeg planlagde at tage den lange vej, så jeg tilmeldte mig KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Sverige for at tage en ingeniørgrad, der ville tage fem år. Men da jeg allerede havde en bachelorgrad og fem års arbejdserfaring, havde jeg en følelse af, at flere års studier måske ikke var den rette løsning for mig. Så da en mine venner, der havde arbejdet hos Academic Work, to måneder inde i uddannelsen sagde, at jeg skulle give AW Academy et forsøg, vidste jeg, at jeg skulle gribe muligheden. Jeg blev færdig i april 2020 og fik job i maj måned.

Hvilke aspekter at dit job kan du bedst lide? Hvad synes du er mest spændende?

Det er helt sikkert tilfredsheden ved at løse et problem. Nogle gange tænker du over det i en time og finder svaret. Andre gange arbejder du med problemet i to uger eller to måneder. Du laver mockups, du frigiver forskellige testversioner, og det virker bare ikke. Så pludselig én dag går lyset op for dig, og du ændrer koden, og alt virker til perfektion. Det er så tilfredsstillende.

Hvilke hårde kompetencer skal man bruge i dit job?

C#, som er det .NET-sprog, vi bruger. SQL, som er til databaser. Git til versionshistorik af det, du koder. Vi bruger også et framework kaldet M Driven, så det er en fordel at kende det. Samt Unified Modeling Language og OCL.

Hvilke bløde kompetencer tror du er nødvendige for at få succes med dit job?

Tidsstyring samt evnen til at prioritere. Også nysgerrighed og tålmodighed – hvilket ikke er en af mine dyder. Som jeg nævnte, så er den bedste del, når du finder løsningen på problemet. Med de tre dage, man bruger på at finde løsningen, er ikke min yndlingsdel. Og jeg vil sige, og at jeg ved, at mange vil være uenige, men gode kommunikationsevner også er vigtigt. Jeg er sikker på, at det gør teamarbejdet meget bedre. Det behøver ikke at være meget kommunikation, men når I begynder at arbejde sammen, skal I finde ud af, hvordan I vil arbejde sammen. Hvordan foretrækker du at få feedback? Hvordan skal jeg hjælpes eller opmuntres, hvis jeg ikke tror på mig selv?

Og specifikt for mit job skal du også kunne sidde sammen med andre afdelinger og i bund og grund sælge dem et produkt. Nogle gange skal du få dem til at forstå, at det du gør, gør deres liv nemmere.

Til sidst, hvilket råd har du til andre personer, der overvejer at starte med eller skifte til at arbejde med kodning?

Nogle gange får jeg spørgsmålet, om jeg ønskede, at jeg ikke havde læst antropologi. Og der er mit svar: nej, overhovedet ikke. Hvis jeg kunne gøre det hele om, så ville jeg ikke ændre noget som helst. Hvis jeg ikke havde været på min rejse, så var jeg ikke endt her. Så jeg vil sige, at du skal gøre det, der er bedst for dig.

Der er så mange, der presses til fem år lange ingeniøruddannelser eller lignende, fordi de tror, at det er den eneste vej at gå. Men du kan også tage en 1-årig eller 2-årig erhvervsuddannelse – eller endda en tre måneders bootcamp – og få succes med det. Hvis du godt kan lide at studere og nyder universitetslivet, så skal du gå på universitet og læse computervidenskab. Men hvis du ikke gør, så er der stadig måder, du kan få kompetencer på.