Jobsøgning
Jobsøgning

Ingen erfaring? Sådan får du stillingen alligevel

Det kan være ret forvirrende at prøve at finde sin første stilling efter du har afsluttet din uddannelse. Og i starten kan det føles, at manglen på tidligere arbejdserfaring vil gøre jobsøgningen umulig. Men sandheden er, at du besidder stor viden og erfaring, som arbejdsgivere leder efter – det er bare et spørgsmål om at markedsføre dem effektivt. Her er nogle tips, der hjælper dig på vej.

Undervurdér ikke dine erfaringer

Den eneste måde at få erfaring på er ikke kun gennem forskellige stillinger, og det er let at ignorere fritidsaktiviteterne under dine studier. Faktisk kan de være vigtigere at fremhæve, end du tror. Uanset om du havde en podcast med dine venner eller skrev artikler til studentermagasinet, er der masser af ting, du lærte, som kan være attraktiv for en arbejdsgiver. Hvis du har lidt tid tilbage på studiet, kan du tage et skridt videre og sigte mod en praktikplads hos en af de virksomheder, du gerne til arbejde på? Her kan du skabe kontakter, der kan føre til en fuldtidsstilling og få referencer, der kan få din ansøgning til at skille sig ud fra mængden. Derudover er du bedre rustet, når du får dit (fordi du får det!) dit første job.

Fokusér på dine personlige kompetencer

Når vi stadig er inde på emnet: se bort fra formelle krav, såsom arbejdserfaring, og fremhæv dine personlige færdigheder, de egenskaber, der gør dig til den type person, en virksomhed ønsker at ansætte. Disse kvaliteter spiller en enorm rolle i Academic Works’ kompetencebaserede rekruttering, hvor blandt andet drivkraft, vilje til at lære nye ting, fleksibilitet og opfindsomhed spiller en større rolle end tidligere erfaringer. Du kan have gode eksempler på situationer fra din studietid, som du kan fremhæve under en fremtidig samtale: forskellige skoleprojekter, praktikpladser eller en eller anden fritidsaktivitet, hvor du skulle være fleksibel, tænke kreativt og vise lederegenskaber for at løse et problem. Undervurdér ikke disse kompetencer – potentielle arbejdsgivere vil bestemt ikke gøre det.

Gør et godt indtryk online

Uanset om du kan lide det eller ej, er det første indtryk vigtigt. Det gælder også online, hvor potentielle arbejdsgivere ofte leder efter nyt personale. Se det som en mulighed: du har muligvis ikke flere års erfaring, men en professionel LinkedIn-profil viser, at du er en seriøs kandidat til dit drømmejob. Du kan således gøre et positivt indtryk, før du er kommet til en jobsamtale. Sørg for, at din akademiske arbejdsprofil er opdateret med dine seneste erfaringer og nye kompetencer.

Vær hård med dit CV

Tid til at skrive CV? Forsøg at se det fra læsernes perspektiv. Arbejdsgivere pløjer garanteret gennem hundredevis af ansøgninger, og hvis du var i deres sted, hvad ville gøre det lettere? Vær hård og beskær alt unødvendigt, som ikke er relevant for den stilling, du søger (men tænk på tip 1 og 2). Selvom studievejlederen i skolen måske synes det er en god ide at inkludere fritidsaktiviteter i dit CV, er din forkærlighed for Netflix-serier muligvis ikke den vigtigste information for en arbejdsgiver, der er glad for at forkorte listen over potentielle kandidater til at komme til jobsamtale.

Udvid din søgning

Det er let at få tunnelsyn, når du skal lede efter din første fuldtidsstilling. Måske har du et drømmejob, du ønsker, et yndlingsselskab eller en bestemt rolle. Det er der ikke noget galt i, du skal altid søge efter dit drømmejob, selvom du synes det er usandsynligt, at du får det. Men det er også vigtigt at udvide søgningen inden det første job og turde prøve noget andet. For eksempel:

  • En ny by, region eller endda land kan være et spændende eventyr.
  • Udforsk stillinger, der muligvis ikke er et direkte relateret til dine kompetencer, men som har lignende kvalifikationsbehov. Dette kan føre til, at du finder et drømmejob, du ikke engang har tænkt på før.
  • Hvis du virkelig kan lide en bestemt virksomhed, kan du måske ansøge om forskellige stillinger dér.
  • Hvis du kan lide en bestemt professional rolle, skal du ikke begrænse dig til kun en branche eller virksomhed.

Nogle gange handler jobjagt udelukkende om kvantitet: jo flere ansøgninger du sender, jo større chance har du for at blive ansat. Glem dog ikke at bruge tid på hver ansøgning og tilpas din ansøgning til den stilling, du leder efter – tro os, når vi siger, at den rekrutteringsansvarlige genkender en standardiseret ansøgning, når de ser en!

Held og lykke med jobjagten!

Leder du efter nyt job?

Vi har hjulpet mange studerende og akademikere i starten af karrieren med at finde et job. Vil du tage det næste skridt i karrieren? Hvis du opretter en jobagent gennem os, sender vi personlige jobanbefalinger direkte i din indbakke. Let og smart!

Opret en jobagent

Din karrierepartner

Skal vi være din karrierepartner? Vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job! Når du er konsulent hos os har du mulighed for at prøve forskellige roller, du opbygger dit netværk og vi tilbyder karriererådgivning. Læs mere om, hvordan det er at arbejde som konsulent hos os.

Se vores ledige stillinger