For virksomheder

Udbrændthed et reelt problem for unge talenter

Udbrændthed er på et rekordhøjt niveau på tværs af professioner i Europa, og unge talenters mentale helbred er særligt påvirket. Her tager vi et kig på situationen for talenterne og årsagerne bag denne voksende tendens.

En almindelig misforståelse af udbrændthed er, at de eneste, der er ramt, er ledende medarbejdere med ansvar på øverste niveau, der arbejder 80 timer om ugen.

Men faktum er, at unge talenter kæmper for at klare sig på den moderne arbejdsplads. Årets Young Professional Attraction Index (YPAI)-undersøgelse foretaget af Academic Work viser, at 87 % af young professionals (studerende og fem års erhvervserfaring) i Danmark har været tæt på at opleve udbrændthed.

Udbrændthed rammer de nyeste medarbejdere på arbejdsmarkedet særligt hårdt, og der er flere årsager til det - en af dem er vores "always on"-kultur. Den fysiske belastning ved at være tilgængelig 24/7 til at svare på enhver forespørgsel kan have en dyb sundhedspåvirkning. Jobusikkerhed er en anden årsag, da unge talenter oftere er midlertidigt ansat i virksomheder, samtidig med at de arbejder hårdt på at bevise, at de hører til i virksomheden og kan bidrage.

Medarbejderudbrændthed – et organisatorisk problem

Ifølge Psychology Today er "udbrændthed en tilstand af følelsesmæssig, mental og ofte fysisk udmattelse forårsaget af langvarig eller gentagen stress". Begrebet "udbrændthed" opstod i 1970'erne og har siden 2019 været officielt anerkendt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) som et erhvervsmæssigt fænomen.

Udbrændthed kan have en betydelig negativ indvirkning på medarbejdernes sundhed, da dens virkninger kan være de samme som psykiske lidelser som angst og depression. Men arbejdernes udbrændthed er på ingen måde et individuelt problem. Det er organisatorisk, da det påvirker hele organisationen gennem nedsat produktivitet og medarbejdermoral.

Når medarbejderes udbrændthed er skyhøje, skal ledere handle hurtigt for at imødegå alarmerende tegn på udbrændthed på arbejdspladsen. Hvis ikke, kan udbrændthed være et dyrt problem, da medarbejdere, der lider af udbrændthed eller arbejdsrelateret stress, er mere tilbøjelige til at sige op. En undersøgelse fra WHO viser, at stress på arbejdspladsen koster den globale arbejdsstyrke omkring 1 billion dollars i tabt produktivitet hvert år.

Årsager til medarbejders udbrændthed

Udbrændthed skyldes ikke altid overdreven arbejdsbyrde; årsagerne er langt mere forskellige og komplekse. Medarbejderudbrændthed kan opstå på forskellige måder inden for enhver organisation og kan være forårsaget af både interne og eksterne faktorer. Almindelige udbrændthedsudløsere omfatter mangel på kontrol, uklare jobforventninger og ubalance mellem arbejdsliv og privatliv.

Den gode nyhed er, at udbrændthed kan forebygges. Ved at passe på tegn og symptomer på udbrændthed og tage et grundigt kig på de underliggende problemer, der driver den, kan arbejdsgivere lettere forhindre udbrændthed på arbejdspladsen.

Vigtige erfaringer fra dette års YPAI

Næsten 90% af de unge talenter i Danmark har været tæt på eller oplevet udbrændthed. Årets Young Professional Attraction Index-undersøgelse (YPAI) viser, at dårlig ledelse er den førende årsag (32%) for danske unge talenter og ofte er årsagen til, at de vælger at stoppe. Høj arbejdsbelastning, personalemangel og manglende støtte er andre faktorer, der bliver præsenteret i undersøgelsen, som også kan være et resultat af dårlig ledelse.

Vil du have mere indsigt i, hvordan udbrændthed påvirker de unge talenter på arbejdsmarkedet? Gå ikke glip af dette års YPAI-undersøgelse, der bliver lanceret i september.

Om Academic Work

Vi er et rekrutterings- og vikarbureau, der har eksisteret siden 1998. Vores målgruppe er young professionals - studerende og akademikere i begyndelsen af deres karriere. Vores vision er at blive alle kunders førstevalg, når der er behov for vikarløsninger eller direkte rekruttering. Læs mere, hvorfor du skal vælge Academic Work som din rekrutteringspartner.

Hvorfor vælge Academic Work?
Del artikel